Nieuws

Eindelijk is-ie terug: De Groene Weyde heropent de deuren

Vrijdag is het eindelijk zover: dan wordt De Groene Weyde officieel heropend voor publiek. Het iconische eetcafé bij het noordelijkste puntje van het Noorderplantsoen in Groningen is na drie jaar terug van weggeweest. Dat schrijft de Groninger Ondernemers Courant.


Leestijd: 3 minuten

Eindelijk is-ie terug: De Groene Weyde heropent de deuren
Eindelijk is-ie terug: De Groene Weyde heropent de deuren

Drie jaar lang stond De Groene Weyde leeg nadat de vorige eigenaar er na 36 jaar mee was gestopt. Een vastgoedhandelaar kocht het historische pand aan de Nieuwe Ebbingestraat 149 om er appartementen van te maken. De gemeente stak daar echter een stokje voor en kende geen vergunning toe. “Toen kwam-ie weer vorig jaar in de verhuur en besloot ik het te huren. Vanaf juni zijn we gaan verbouwen, want na drie jaar was het natuurlijk nogal een bouwval geworden”, vertelt nieuwe eigenaar en horecaondernemer Matthijs Vinckemöller. 

Hij heeft al meerdere horecazaken in Groningen en Haren achter zijn naam staan. In 2004 opende hij zijn eerste restaurant: De Biechtstoel aan de Damsterdiep. Na het openen van verscheidene tapasbars (Bodega y Tapas) kreeg Vinckemöller opeens deze nieuwe uitdaging in de schoot geworpen. “De pandeigenaar tipte mij. Het bleef toch een restaurant, of ik daar zin in had? Toen dacht ik: ik ga nog één uitdaging aan.”

Vinckemöller is niet de enige eigenaar van De Groene Weyde. Hij werkt samen met Ronald Hoeksema en Marjorie van der Veen, eigenaren van De Handelsfabriek in Tolbert. Dat is een fabriekshal van tweeduizend vierkante meter met veel vintage meubelen. “Zij richten ook veel horeca in en wilden graag een keer een horecabedrijf van a tot z helemaal inrichten. Ik dacht: dat is wel een leuke samenwerking, ik met mijn horeca-achtergrond en zij met hun verstand van interieur. Zo hebben we dit project met z’n drieën opgepakt”, vertelt Vinckemöller enthousiast.

Foto: Matthijs Vinckemöller (m) vergezeld door zijn mede-eigenaren Marjorie van der Veen en Ronald Hoeksema
Foto: Matthijs Vinckemöller (m) vergezeld door zijn mede-eigenaren Marjorie van der Veen en Ronald Hoeksema

Hoeksema en Van der Veen hebben de nieuwe Groene Weyde helemaal gestyled en volledig ingericht met spullen die ze ook zelf verkopen in De Handelsfabriek. Ook zijn er speciale tafels van marmer ingevlogen vanuit India en is een hele wand bekleed met mos. “We willen de naam ook een beetje naar binnen halen. Daarom is er veel met als thema ‘groen’. Groene kleuren, de moswand, veel planten, en een mooie gouden lamp. Het heeft nog steeds de oude stijl van De Groene Weyde, maar in een wat hipper en moderner jasje”, vertelt Vinckemöller. 

De Groene Weyde kent een hele rijke historie. De naam valt terug te halen tot 1652, toen het pand nog fungeerde als herberg. Waar vroeger de paarden geparkeerd werden, kunnen gasten nu genieten van een avondmaaltijd. Historicus Beno Hofman dook al eens in de geschiedenis van De Groene Weyde. Deze video is onderaan de pagina te bekijken. 

De historische betekenis was voor Vinckemöller ook een reden om het pand te willen overnemen. “Ik kende het van vroeger en heb er vaak gegeten. Het heeft een heel mooi sfeertje. Als je door het pandje heen loopt, heeft het zoveel karakter. We hebben geprobeerd daar opnieuw iets moois van te maken.”

Vinckemöller wil weer een goedlopend restaurant van De Groene Weyde maken en noemt de locatie daarbij doorslaggevend. “Je zit hier op een leuke plek tussen het Noorderplantsoen en de Korrewegwijk in. Het moet ‘s avonds ook een modern buurtcafé gaan worden, we noemen het nu daarom ook ‘stadscafé’. Bij De Groene Weyde kun je nu lunchen, borrelen, avondeten. Alles in een modern hip jasje. Er komt ook al steeds meer leven in het noorden van de stad Groningen, dat zie je ook met BOEL, Bramble en Buurman en Buurman. Nu proberen wij daar een leuke aanvulling op te worden”, vertelt Vinckemöller ambitieus.

https://www.youtube.com/watch?v=71l0RqT3xu8