Nieuws

“Eindelijk weer tot ouderwets laat door de stad strunen”

Eindelijk goed nieuws voor de nachthoreca. Tijdens de persconferentie van gisteravond, dinsdag, werd bekend gemaakt dat de horeca vanaf aankomende vrijdag weer tot 01.00 de deuren mag openen, en vanaf volgend weekend weer de reguliere sluitingstijden mag hanteren. Voor Groningen betekent dat dus vanaf dan weer ‘onbeperkt’ lang. “Dit is heel fijn”, reageert Merlijn Poolman, nachtburgemeester van Groningen. “We kunnen straks eindelijk weer tot ouderwets laat door de stad strunen.”


Leestijd: 2 minuten

“Eindelijk weer tot ouderwets laat door de stad strunen”
“Eindelijk weer tot ouderwets laat door de stad strunen”

De nachtburgemeester hoort veel opgeluchte geluiden van kroegeigenaren. “Iedereen vindt het superleuk. Er worden alweer allemaal feestjes gepland.” Poolman hoort ook veel opgeluchte geluiden over dat het 1G-beleid niet geldt voor de nachthoreca.

Toch blijft Poolman een eventuele nieuwe coronagolf in het najaar wel spannend vinden. “Er is expliciet gezegd dat de maatregelen in de ijskast worden gezet, dus ik ben een beetje bang, en veel ondernemers met mij, dat die met een griepgevalletje hier en daar weer van stal worden gehaald. Dat kan lastig zijn voor zowel de motivatie van ondernemers als het vooruitplannen van grotere evenementen.”

Toch overheerst nu vooral de euforie. “Ik kan niet wachten om de stad in te gaan. Dat eerste weekend wordt volle bak, gekte en eindelijk weer ouderwets laat.” Of het ook uit de hand gaat lopen? “Misschien. Er is een hele generatie van jonge studenten die twee jaar niet op stap zijn geweest, dus dat kan uit de hand lopen, maar we gaan het zien.”

Nacht Stadhuis

Met het oog op mensen die nog weinig ervaring hebben met stappen is Nachtraad Groningen in samenwerking met de GGD, Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) en de gemeente bezig met het opzetten van een Nacht Stadhuis. Dat wordt volgens Poolman een soort ‘safe zone’ in de binnenstad waar mensen ‘s nachts hulp kunnen krijgen. “Bijvoorbeeld bij een aanranding of verwondingen door bijvoorbeeld glaswerk, maar ook voor informatie over soa’s of drugs. Eigenlijk over alles wat fout kan gaan.” Het plan is om de pilot van het project in de KEI-week te lanceren. 

Aan het publiek zal het niet liggen

Maar nu eerst de focus op de opening van de nachthoreca. “Ondernemers zullen vooral druk zijn met het vinden van personeel”, zegt Poolman. “Dat is echt een groot probleem onder horeca-ondernemers. Maar afgezien daarvan denk ik dat allemaal weer vrij snel de oude kan zijn. Aan het publiek zal het in elk geval niet liggen.”