Nieuws

Commentaar: Euroborg verliest vredige magie

Naargeestige beelden zondagmiddag op de Noord-tribune in de Euroborg kort voor aanvang van de wedstrijd FC Groningen-Ajax. Rookontwikkeling en honderden wc-rollen die op de één of andere manier vlam hadden gevat. Mede door de wind vatten spandoeken ook vlam. Wat begon als wat smeulend papier mondde uit in een onbeheersbare situatie, waarbij de toeschouwers van eerste ring op de Noord-tribune op de vlucht sloegen, het veld op gingen en een uitweg zochten. De veiligheid was in het geding en de beelden waren Euroborg onwaardig en zeer triest om aan te zien. De FC Groningen Fanatics hadden een sfeeractie georganiseerd, waarbij voor aanvang van de wedstrijd duizenden toiletrollen op het veld gegooid zouden worden onder het motto “noord gestoord”. Een groot spandoek met deze woorden werd kort voor alle ellende vanaf de tweede ring uitgerold.


Leestijd: 4 minuten

Het is helder dat de leiding van FC Groningen niet kon voorzien, wat sommige zich supporters noemende mensen in gedachten hadden om uit te voeren. Echter, wat vlak voor de wedstrijd plaatsvond, liet zien dat de veiligheidsmensen totaal niet beseften wat er kon gebeuren. Voor de tribune met de Z-Side-supporters brandde het op diverse plekken en toch werd besloten om de spelers het veld op te laten komen. In de wetenschap dat de verantwoordelijken van FC Groningen wisten hoeveel papier ongeveer naar beneden gegooid zou gaan worden. In plaats van even te wachten en vast te stellen dat sprake was van een veilige en controleerbare situatie, had het er alle schijn van dat door de veiligheidsverantwoordelijken van FC Groningen een behoorlijke inschattingsfout gemaakt is.

In de week voorafgaand aan de wedstrijd heeft overleg plaatsgevonden tussen de leiding van Groningen en de Fanatics, die regelmatig voor spectaculaire sfeeracties zorgen. De uitkomst was dat het  gebruikelijke protocol van toepassing was, meldde Algemeen Directeur Hans Nijland tijdens de persconferentie zondagmiddag nadat besloten was dat de wedstrijd geen doorgang zou vinden. Overigens is het natuurlijk wel van alle tijden en komt het in de meeste stadions voor dat het gooien van toiletpapier voorafgaand aan de wedstrijd plaatsvindt. In dit geval ging het naar verluidt om duidenden rollen en dat maakte de situatie wel bijzonder. Er waren dus geen extra maatregelen genomen om eventuele risico’s in te dammen.

Nijland had beter moeten weten. De verkoop van Luis Suárez in de zomer en Bruno Silva en Rasmus Lindgren in de winterstransfer hield de gemoederen flink bezig. Velen leefden al weken toe naar zondag 13 april, de wedstrijd van het seizoen. Er waren op voorhand geen signalen dat het uit de hand zou lopen, maar het vorige week op de markt brengen van T-shirts met de tekst "Fuck Ajax, 110 procent anti-Amsterdam" had een waarschuwing moeten zijn dat er wel iets speelde. Het gaf aan hoe onder de fanatieke aanhang aangekeken werd tegen de verkoop van de drie, waarbij de realiteitszin en respect voor de tegenstander totaal uit het oog werd verloren.

Na het onstaan van alle ellende duurde het bijna een kwartier voordat een eerste brandweerman zich meldde, terwijl de brandweerkazerne zich toch echt op korte afstand van het stadion bevindt. Voor de komst van de brandweer was het behelpen met een aantal emmertjes, een tuinslang en beveiligingsmensen in maatpak, die probeerden brandblusapparaten hun werk te laten doen. Bizar om te zien hoe koddig op de situatie gereageerd werd. Zo werd door diverse stewards op het veld een poging gedaan om de reeds brandende naar beneden gevallen toiletrollen voorzichtig bij elkaar te harken. Hierdoor kon het vuur meer voedingsbodem krijgen omdat papier op hopen kwam te liggen. Supporters meldden na afloop dat deuren enige tijd gesloten bleven en stewards geen medewerking verleenden om naar buiten te kunnen. Dit soort dingen versterkt de veronderstelling dat de juiste maatregelen genomen worden en randvoorwaarden aanwezig zijn om een zo veilig mogelijke situatie te bereiken in de Euroborg op zijn minst twijfelachtig is.

Een kwartier lang was volstrekt onduidelijk wie de regie in handen had en werd door de stadionspeaker ook geen enkele mededeling gedaan om vertrouwen te wekken. Er was gelukkig slechts sprake van lichtgewonden, maar je kunt je niet aan de indruk onttrekken dat het niet veel gescheeld heeft of het was veel erger afgelopen. Door de wind sloeg de heftig stinkende rook onder het dak van de Euroborg en kon om die reden niet weg. Het drong alle ruimtes achter de hoofdtribune in en ook in de kleedkamers. Alles stonk en de wegsmeltende plasticstoeltjes zorgden voor een nog viezere geur.

Wat over blijft is een trieste ervaring in een stadion waar het tot nu toe fantastisch toeven was. Ruim twee jaar voetbal heeft de Euroborg al schitterende geschiedenis opgeleverd. Dit blijft natuurlijk overeind, maar al dit positieve is met het aansteken van één wc-rol in één keer overschaduwd en terugedrongen naar de achtergrond. Toen alle rookdampen letterijk opgetrokken waren zondagmiddag was de sfeer en gemoedstoestand, los van alle andere medische toestanden, volstrekt onvoldoende om te voetballen. Het was dan ook merkwaardig om vast te stellen, dat de enig juiste beslissing vanaf de tribune gepaard ging met een fluitconcert. Blijkbaar realiseerden velen zich niet dat de Euroborg misschien wel aan een ramp ontsnapt was en een situatie van bezinning dan op zijn plaats is. Komende woensdag om 19.30 uur wordt een nieuwe poging ondernomen met publiek en ongetwijfeld zonder wc-rollen. Zondag 13 april was voor FC Groningen een zwarte dag. Het positieve imago heeft een enorme deuk opgelopen, want het is makkelijker afbreken dan opbouwen. De Euroborg heeft in ieder geval de vredige magie verloren en dat doet zeer.