Nieuws

Expositie Rolling Stones in Groninger Museum met een maand verlengd

De expositie Unzipped in het Groninger Museum wordt met een maand verlengd. De tentoonstelling over de Rolling Stones is niet tot 28 februari, maar tot 28 maart te zien. Dat bevestigt museumdirecteur Andreas Blühm.


Leestijd: 1 minuut

Voor nog geen tientje toch nog naar het Groninger Museum
Voor nog geen tientje toch nog naar het Groninger Museum

De expositie Unzipped opende de deuren op 20 november, maar moest al na een paar weken de deuren weer sluiten in verband met de lockdown. Het museum kan door het verlengen van de lockdown tot zeker 9 februari geen gasten ontvangen. Blühm baalde dinsdagavond van het verlengen van de lockdown, zo laat hij weten in een bevestiging van het nieuws. 

‘We gaan break-even of quitte niet halen’
Directeur Andreas Blühm hoopt dat door de verlenging zoveel mogelijk mensen een kans krijgen om de expositie nog te zien. Wel is de kans erg groot dat het museum niet uit de kosten gaat komen. Volgens Blühm zijn er 130.000 bezoekers nodig om quitte te draaien. In de eerste weken konden maar 20.000 bezoekers naar binnen, omdat er wordt gewerkt met maximum aantallen bezoekers. “De hoop op het maken van winst hadden we al opgegeven”, zegt Blühm. “We gaan ook break-even of quitte niet halen.”

In 2016 trok de expositie rondom David Bowie zo’n 200.000 bezoekers over vier maanden. Dat betekent dat er zo’n 50.000 bezoekers per maand waren, maar toen mochten er veel meer mensen tegelijk naar binnen. 

Van Groningen naar Marseille
Er bestaat nog een kleine kans dat de expositie nog langer in het museum te zien is. Het Groninger Museum heeft voldoende ruimte in de planning, maar Unzipped is in principe vanaf juni in het Franse Marseille te zien. Het is dus de vraag of er nog extra ruimte is om de ongeveer 400 objecten langer in Groningen te houden. 

De museumdirecteur pleit voor extra steun, omdat het anders door de reserves heen gaat. Er bestaat wel een kans op grote verliezen en het museum gaat dan in gesprek met subsidiegevers om te zoeken naar oplossingen. Ook in een worst-case scenario gaat Blühm er echter niet vanuit dat het museum de deuren helemaal moet sluiten.