Nieuws

Extreemrechtse actiegroep hangt 'informatieborden' langs busroute Ter Apel-Emmen

Leden van de Vlaams-Nederlandse actiegroep Voorpost hebben tijdens Bevrijdingsdag nagemaakte halteborden geplaatst langs de buslijn Ter Apel-Emmen. Op de borden staan bestemmingen als Baghdad, Damascus en Kabul en teksten als ‘hand in hand terug naar eigen land’ en ‘alleen vertrek’. De teksten zijn gericht aan de vele asielzoekers die in het AZC in Ter Apel wonen en geregeld van de buslijn gebruikmaken.


Leestijd: 1 minuut

Extreemrechtse actiegroep hangt 'informatieborden' langs busroute Ter Apel-Emmen
Extreemrechtse actiegroep hangt 'informatieborden' langs busroute Ter Apel-Emmen

Voorpost omschrijft zichzelf als een volksnationalistische beweging. De Nederlandse inlichtingsdienst AIVD kwalificeert de actiegroep als extreemrechts. Via social media postte de organisatie op Bevrijdingsdag verschillende foto’s van het plaatsen van de borden.

Overlast door 'veiligelanders'
De buslijn Ter Apel-Emmen kwam de afgelopen tijd meerdere keren in het nieuws wegens overlast door groepen jonge, vooral Noord-Afrikaanse asielzoekers. Deze zogenoemde 'veiligelanders' maken geen kans op een verblijfsvergunning, maar kunnen gedurende de afhandeling van hun aanvraag wel in Nederland blijven.

Asielbus
Buschauffeurs gaven aan zich niet meer veilig te voelen door de misdragingen en bedreigingen door deze groep asielzoekers en weigerden te stoppen bij de halte bij het AZC. Momenteel wordt gekeken naar de inzet van een speciale ‘asielbus’ op de lijn. De kaartverkoop en de beveiliging daarvan zou geregeld moeten worden door de beveiligers van het AZC.

Politie en OM onderzoeken actie
De gemeente Westerwolde en de gemeente Emmen hebben de valse halteborden verwijderd. De politie doet, onder meer met behulp van camerabeelden, onderzoek naar wie de borden heeft opgehangen. Het Openbaar Ministerie onderzoekt ondertussen of de actie al dan niet strafbaar is.