Nieuws

Farmers Defence Force in bezwaar tegen demonstratieverbod

Actiegroep Farmers Defence Force heeft dinsdag bezwaar aangetekend tegen het demonstratieverbod. De boeren mogen van de Veiligheidsraad Groningen tot maandag niet protesteren met landbouwvoertuigen. Dat verbod wordt vermoedelijk ook verlengd.


Leestijd: 1 minuut

Verbod op demonstreren met trekkers in provincie Groningen tijdens landelijke actiedag
Verbod op demonstreren met trekkers in provincie Groningen tijdens landelijke actiedag

Volgens de actiegroep is de Veiligheidsregio Groningen niet bevoegd om een dergelijk verbod op te leggen. Farmers Defence Force heeft een jurist naar het verbod laten kijken. Er is nu formeel juridisch bezwaar aangetekend tegen het verbod. Ook is er een verzoek tot voorlopige voorziening gedaan. Dat maakt het mogelijk om het verbod ook in een kort geding aan te vechten. FDF gaat ook de verboden in Friesland en Drenthe aanvechten. 

De boeren voeren al meer dan een week actie tegen de stikstofmaatregelen van het kabinet. Directe aanleiding is de voermaatregel van minister Schouten van Landbouw. Die wil dat er minder eiwitten in het krachtvoer komt. Dat zorgt volgens haar voor minder uitstoot van stikstof. De boeren zeggen dat dit niet goed is voor de gezondheid van de koeien.