Nieuws

Flink minder geld voor inlossing ereschuld dan geëist

Ruim 20 miljard euro heeft het kabinet over om Groningen te compenseren voor de gaswinningen. Flink minder dan geëist wordt vanuit de regio. Dat zeggen bronnen tegen de NOS.


Leestijd: 1 minuut

Flink minder geld voor inlossing ereschuld dan geëist
Flink minder geld voor inlossing ereschuld dan geëist

Groningen wil een vergoeding van 30 miljard euro als inlossing van de ereschuld voor de gevolgen van de aardbevingen door gaswinning. Dit bedrag komt bovenop de kosten voor schadeherstel.

Volgens de bronnen van de NOS zal de 20 miljard niet bovenop de kosten voor schadeherstel komen: “De miljarden zijn voor "een generatielange aanpak" en moeten voor bepaalde doelen worden gebruikt, waaronder infrastructuur en kansengelijkheid. En van het bedrag moet ook schadeherstel en versterking van huizen worden betaald.”

Nederland heeft volgens de parlementaire enquêtecommissie een ereschuld aan Groningen. Niet alleen werden de belangen van de inwoners van Groningen jarenlang genegeerd. Daarna faalde het systeem om de gevolgen van de gaswinning en aardbevingen op te lossen. De gevolgen voor mensen, huizen, gemeenschappen en de regio zijn rampzalig.