De ruim 150 bouwvakkers van Ballast Nedam waren vanochtend niet welkom op het bouwterrein van de stikstoffabriek, meldt RTV Noord. Gasunie betreurt de gang van zaken en zegt erop toe te blijven zien dat Air Products op korte termijn met een geschikt nieuw plan komt om de laatste werkzaamheden op locatie goed af te ronden.
De te bouwen stikstofinstallatie in Zuidbroek is zo goed als voltooid (97 procent). Air Products heeft Gasunie toegezegd om medio januari met een geschikt plan te komen om met nieuwe en bestaande aannemers en subcontractors de afrondende werkzaamheden te kunnen voltooien.
EPC-contract
Gasunie heeft de bouw van de stikstoffabriek in december 2018 op basis van een zogenaamd EPC-contract (Engineering, Procurement en Construction) uitbesteed aan Air Products, een grote internationale speler die gespecialiseerd is in dergelijke projecten. Het EPC-contract omvat alle werkzaamheden om tot een werkende installatie te komen. Het ontwerpen van de fabriek, het inkopen van alle materialen en het contracteren van andere benodigde aannemers. Voor de bouw van de fabriek heeft Air Products Ballast Nedam aangetrokken.
Er was al langer sprake van geruzie tussen de hoofd- en onderaannemer. Het leidde in december tot een kort geding voor de rechter. Sinds 2 januari zijn werknemers van Ballast Nedam niet meer welkom op het bouwterrein.
Geen gevolgen voor gaswinning
De nieuw ontstane situatie heeft geen gevolgen voor de gaswinning uit het Groningenveld, benadrukt Gasunie. Mede door import van LNG en lagere gasverbruik kan dit opgevangen worden.
Nieuws
Gasunie roept aannemers stikstoffabriek Zuidbroek op om voor nette afronding te zorgen
Gasunie, de opdrachtgever van de bouw van de stikstoffabriek in Zuidbroek, roept de aannemers van de bouw op om voor een nette afronding te zorgen. Air Products liet afgelopen weekend weten het contract met onderaannemer Ballast Nedam Industriebouw te hebben beëindigd na een aanhoudend conflict. De 150 werknemers
Leestijd: 1 minuut