De motie werd ingediend door PvdA, PvdD, SP en GroenLinks. Volgens hen worden lege winkelruimtes in de binnenstad steeds vaker ingevuld door daghoreca omdat kleine retailers de stijgende huurprijzen niet meer op kunnen brengen. De partijen vragen de gemeente daarom om bestemmings- en omgevingsplannen aan te passen.
Volgens Bos wordt er door de partijen een beeld geschetst waarbij de ene na de andere retailer gedwongen de deuren sluit. Onzin, vindt hij, en – uitzonderingen daargelaten – is dat volgens hem zeker niet het gevolg van gestegen huurprijzen, maar heeft het vaak ook te maken met het ontbreken van geschikte opvolging. “Dat winkeliers er vroeg of laat een keer mee stoppen, dat is van alle tijden. Vergeet ook niet dat de wereld afgelopen jaren, door de opkomst van online shoppen, enorm veranderd is.”
Dat leegstaande winkelpanden dan niet meer ingevuld zouden mogen worden door daghoreca, is Bos een doorn in het oog. “Als je de keuze moet maken tussen een gezellig koffietentje of leegstand, dan is de keuze snel gemaakt, lijkt me.” Hij noemt daarbij de historisch lage leegstand van beneden de 2.8 procent. “Dat is de laagste leegstand van het hele land. Dat is uniek en laten we dat beeld vooral proberen vast te houden in plaats van om zeep te helpen.”
De voorzitter wijst op de periode vóór 2014 toen de gemeente Groningen nog bepaalde waar horecagelegenheden of winkels welkom waren en waar niet. “De leegstand was als gevolg van die maatregel veel groter dan nu: meer dan 5 procent. Pas toen de gemeente de teugels liet vieren, werd het aanbod in de binnenstad zo levendig en gevarieerd als nu het geval is. En dan willen ze weer terug naar hoe het ooit was? Onbegrijpelijk.”
Bos ziet meer in structureel overleg tussen gemeente, vastgoedpartijen en de GCC. Hij wijst op Eindhoven en Dordrecht, waar door die partijen gezamenlijk wordt bekeken welke invulling voor een pand de grootste toegevoegde waarde voor een straat in de binnenstad heeft. De voorzitter ziet daarin een rol voor de GCC. “Dit najaar vindt er in Groningen een franchise-event plaats, waarvoor landelijk opererende franchisers worden uitgenodigd. Het gaat dan om partijen met winkels en concepten, ook bijvoorbeeld vegan of vegetarische zaakjes, die van grote toegevoegde waarde kunnen zijn voor de binnenstad”, aldus Bos. “Laat het vervolgens aan de ondernemers, de makelaardij en de GCC om te bepalen in welke straat een bepaalde formule het beste tot zijn recht komt.”
Nieuws
GCC: mogelijk juist méér leegstand door plannen om daghoreca te beperken
Een onzalig plan. Zo noemt Eric Bos, voorzitter van de Groningen City Club, het voornemen om de groei van daghoreca in de binnenstad aan banden te leggen, om op die manier meer ruimte te creëren voor retail. Een motie met die strekking werd woensdagavond door een meerderheid van de gemeenteraad gesteund. Bos waarschuwt voor de gevolgen: “Dit kan op termijn voor veel meer leegstand zorgen", zegt hij tegen de Groninger Ondernemers Courant.
Leestijd: 2 minuten