Nieuws

GCC over afschaffen mondkapjes: “meer mensen durven weer te winkelen”

Eric Bos, voorzitter van de Groningen City Club, hoopt dat meer mensen weer de weg naar de binnenstad weten te vinden als vanaf volgende week zaterdag het mondkapje niet langer verplicht is. “Dit besluit laat zien dat het veilig is. Laten we hopen dat daardoor meer mensen weer durven te winkelen.”


Leestijd: 1 minuut

Aantal inwoners gemeente Groningen groeit tot 2035 met bijna 14 procent
Aantal inwoners gemeente Groningen groeit tot 2035 met bijna 14 procent

Volgens Bos ligt het aantal bezoekers van de binnenstad namelijk nog altijd op 70 procent, en dus 30 procent lager dan voor de coronacrisis. Het gaat dan vooral om mensen uit de regio, en van buiten de stad, die Groningen links laten liggen. “We gaan stapje voor stapje weer terug naar het oude normaal, en hopelijk werkt dat door in de bezoekersaantallen.”

Het maximumaantal bezoekers per winkel blijft voorlopig nog gehandhaafd, en ook de 1,5 meter afstand-regel blijft van kracht. “In combinatie met het feit dat het aantal besmettingen rap daalt, en steeds meer mensen gevaccineerd zijn, betekent dat dus dat winkelen heel veilig is”, benadrukt Bos. 

Winkelmedewerkers

Het einde van de mondkapjesplicht is vooral ook goed nieuws voor de vele duizenden winkelmedewerkers in gemeente Groningen. “Je zou in deze hitte maar de hele dag met zo’n ding moeten rondlopen”, zegt Bos.

Hoewel het aantal bezoekers van de stad nog steeds achterblijft, geldt dat volgens Bos overigens niet voor de aankopen. “Als het gaat om de aankopen die de bezoekers doen, zijn we gelukkig weer terug op het oude niveau. Veel uitgestelde aankopen dus, en ook veel mensen die echt met een doel naar de stad komen.”