Nieuws

Geen glas en plastic meer tijdens Koningsnacht

Tijdens Koningsnacht en Koningsdag mag er op straat niet meer uit een glas, blik of wegwerpbeker worden gedronken. Ondernemers mogen alleen nog drankjes serveren in bekers die herbruikbaar zijn. De gemeente Groningen wil op die manier de hoeveelheid afval verminderen.


Leestijd: 1 minuut

Geen glas en plastic meer tijdens Koningsnacht
Geen glas en plastic meer tijdens Koningsnacht

Vooruitlopend op het landelijke verbod per 1 januari 2024 is het in Groningen nu al verboden om tijdens evenementen en festivals wegwerpbekers te gebruiken. Het Groningse verbod ging op 1 januari van dit jaar in. Koningsdag is het eerste grote event dat met het verbod te maken krijgt.

Volgens de gemeente kunnen Groningse horecaondernemers ervoor kiezen om klanten 1 euro voor het gebruik van een recyclebare beker te laten betalen. Als er vervolgens opnieuw een consumptie gehaald wordt, kan de beker ingeleverd worden voor een nieuwe.

Ook tijdens Helden van Oranje en Kingsland in het Stadspark is er een verbod op wegwerpbekers. Bezoekers krijgen bij de ingang een token voor een beker uitgereikt. Ook hier geldt dat de beker bij het bestellen van een drankje ingeleverd kan worden voor een nieuwe. Wie de beker kwijtraakt, kan tegen betaling een nieuwe token halen.

De gemeente benadrukt dat er in cafés en kroegen nog wel drankjes in een glas geschonken mogen worden. Bezoekers mogen hun drankje dan alleen niet mee naar buiten nemen. Doen ze dat wel, dan lopen ze de kans een boete te krijgen.