Nieuws

Geen Koningfeest op Poeleplein: oppositiepartijen willen opheldering

Waarom gaat het feest op het Poeleplein op Koningsdag niet door? Dat is wat zeven fracties in de gemeenteraad willen weten van het college van B en W. Op het Poeleplein was het op Koningsnacht en -dag traditioneel groot feest, maar dit jaar is er een streep gehaald door alle festiviteiten. Oppositiepartijen willen van het college weten waarom. Volgens de partijen is het afblazen van het feest ‘opnieuw een voorbeeld van een gebrek aan samenwerking tussen ondernemers en gemeente Groningen’.


Leestijd: 1 minuut

De fracties van de VVD, Stadspartij 100% voor Groningen, Student en Stad, D66, CDA, Partij voor het Noorden en de PVV willen van de gemeente weten hoe het komt dat het feest op het Poeleplein dit jaar niet doorgaat. Volgens de organisator van het feest op het Poel plein komen gemeente en betrokken partijen er onderling niet uit rond de verantwoordelijkheden over de veiligheid.

Ietje Jacobs- Setz (VVD) vraagt zich af waarom de ondernemers tijdens Koningsdag zoveel meer verantwoordelijkheden hebben dan de andere dagen van het jaar. “Het crowdmanagement zou toch een gezamenlijke verantwoordelijkheid moeten zijn?”

 Amrut Sijbolts (Stadspartij 100% voor Groningen) noemt het ‘teleurstellend’  dat het de gemeente niet lukt om samen met ondernemers, ‘die erg welwillend zijn’, om dit feest te organiseren.

Daan Swets (Student en Stad) zegt dat er nu alleen maar verliezers zijn, de ondernemers gaan nu geen evenement organiseren waardoor de volledige verantwoordelijkheid weer op het bordje van de gemeente komt.

Ook Tom Rustebiel (D66) vraagt zich af waarom beide partijen er samen niet uitkomen. Voor de veiligheid in de openbare ruimte tijdens Koningsdag en -nacht , zouden wat hem betreft primair politie en gemeente verantwoordelijkheid moeten nemen.

Etkin Armut (CDA) wil graag weten wat er is misgegaan en wat er nodig is om volgend jaar weer een feest op het Poeleplein te organiseren.  

“Wat ons betreft zetten we alles op alles om dit eenmalig te laten zijn en gaan het college en ondernemers kort na Koningsdag om de tafel om samen te kijken wat nodig is om Koningsdag 2025 ook in de Poelestraat weer één groot feest te laten zijn”.