Nieuws

Koningsdag: 1 euro voor hergebruiken beker

Op 27 april is het Koningsdag en dat betekent natuurlijk feest in de binnenstad. Maar waar je voorheen je biertje in een plastic cup kreeg, zijn er dit jaar geen wegwerpbekers. In plaats daarvan betalen bezoekers 1 euro voor een beker die ze de hele avond en nacht kunnen gebruiken.


Leestijd: 1 minuut

Sinds 1 januari 2024 geldt het landelijk verbod op wegwerpplastic. Hiermee moet de hoeveelheid afval worden ingeperkt tijdens festiviteiten. Er zijn twee alternatieven: recyclebare of herbruikbare bekers.

Ondernemers in de binnenstad gebruiken tijdens Koningsnacht recyclebare producten. De ondernemers betalen een ecotaks om de bekers te laten recyclen na afloop van het evenement. Als Koningsdagbezoeker merk je dit eenmalig in je portemonnee. Je betaalt €1 voor een beker. Lever je de beker in bij een nieuw drankje, dan hoef je niet opnieuw te betalen.

Voor ondernemers gelden nog andere regels. Zo mag alcohol tot een bepaalde tijd buiten geschonken worden: in de binnenstad varieren de tijden tussen 02.00 en 03.00 uur. Daarnaast mag je als ondernemer je terras wel uitzetten, maar kan door politie of gemeente worden gevraagd je terras toch in te ruimen om ruimte te creëren voor bezoekers. Daarnaast moeten calamiteitenroutes worden vrijgehouden.