“De natuur in en biodiversiteit in Nederland staat onder druk”, stellen de partijen in hun voorstel. Ondanks milieuwetten gaat het volgens hen slechter met de natuur. Ze noemen PFOA, landbouwgif, verkleining van het leefgebied en drugsafval als voorbeelden.
“Als de natuur een stem had, had ze de noodklok geluid: om mensen te vragen schadelijke invloed te stoppen en te werken aan herstel. De natuur kan hier echter niet zelf om vragen. Dit is voor ons aanleiding geweest om voor Groningen te onderzoeken: hoe kunnen we de natuur een stem geven? En kunnen we hiermee de natuur in onze gemeente beschermen?”
Hoe de natuur een stem kan krijgen willen de partijen nog verder uitzoeken. Het kan bijvoorbeeld door de natuur rechten te geven of door een voogd aan te wijzen.
In de raad klinkt ook kritiek. Zo stelt Ietje Jacobs-Setz van de VVD dat de natuur nu ook al wordt beschermd door belangenorganisaties, en dat het ‘optuigen’ van een ‘groot log systeem’ veel werk gaat kosten.
Toch is het voorstel er met een grote meerderheid doorgekomen. 37 raadsleden hebben gestemd voor het voorstel, van de in totaal 42. stemmen er 37 voor. CDA, VVD en PVV hebben tegen gestemd.