Nieuws

Gemeenteraad wil vaarverbod Diepenring in de hoop op een mooie ijsvloer

Een groot aantal partijen in de gemeenteraad wil dat het gemeentebestuur een vaarverbod voor de Diepenring afkondigt. Op die manier hopen ze dat er een ijsvloer kan ontstaan, zodat we met z’n allen kunnen schaatsen over de grachten.

UPDATE: Het gemeentebestuur liet maandagmiddag weten dat er een vaarverbod komt!


Leestijd: 1 minuut

Vanaf dinsdag vaarverbod in Groningse Diepenring
Vanaf dinsdag vaarverbod in Groningse Diepenring

Het gemeentebestuur liet zondag weten dat er vooralsnog geen vaarverbod komt, omdat de vorstperiode te kort is. Ook is de Diepenring nodig voor de beroepsvaart. In Amsterdam, Utrecht en Friesland is op verschillende plekken al wel een vaarverbod afgekondigd. 

In Groningen pleiten nu GroenLinks, PvdA, D66, SP, VVD, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, CDA, Stadspartij, 100% Groningen, Student&Stad en de PVV voor een snel vaarverbod. Ze hebben vragen gesteld, die in principe woensdag worden beantwoord. Het gemeentebestuur besloot echter maandag al dat er vanaf dinsdag een vaarverbod is. 

De partijen denken dat dit soort winters zeldzaam zijn en elke minuut vorst moet worden benut om zo goed mogelijk schaatsijs te krijgen. Het zou dan zonde zijn als de ijsvloer eerst weer kapot wordt gevaren. 

In 2012 vroor de Diepenring voor het laatst dicht. Toen werd er massaal geschaatst op de grachten. “Het lijkt ons geweldig als we dat weer kunnen meemaken. Dat zou deze winter een plekje geven in de harten van duizenden Groningers en dat is precies wat men nu kan gebruiken”, besluit Gerben Brandsema namens ChristenUnie.