Nieuws

Gestolen schilderij van Van Gogh is eigendom van Groninger Museum; directeur Blühm geschokt

Het schilderij van Van Gogh dat zondagnacht is gestolen uit museum Singer Laren, is eigendom van het Groninger Museum. Het museum in Laren had het schilderij ‘Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar’ in bruikleen van het Groninger Museum. Andreas Blühm reageert geschokt op de diefstal. "Dit is echt heel erg. De waarde van een schilderij van Van Gogh is niet in geld uit te drukken! Elke Van Gogh is onbetaalbaar."


Leestijd: 2 minuten

Man opgepakt voor diefstal ’Groningse’ Van Gogh
Man opgepakt voor diefstal ’Groningse’ Van Gogh

De diefstal van het schilderij is maandag bekend gemaakt tijdens een persconferentie van de directies van beide musea. De inbrekers zouden rond 03.15 uur het museum zijn binnengegaan door de glazen voordeur te forceren. Volgens de directeur van het museum werkte de beveiliging van het pand geheel volgens protocol. 

Directeur Andreas Blühm van het Groninger Museum hoorde maandagochtend van de diefstal en was geschokt. Volgens Blühm is dit het enige schilderij van Van Gogh dat in het bezit was van het Groninger Museum. "We hebben wel een aantal tekeningen, maar dit schilderij behoorde tot onze vaste collectie. We lenen het heel af en toe uit aan andere musea, maar dan moet het wel echt een goede tentoonstelling zijn." 

Het werk van Van Gogh is al sinds 1933 in openbaar Gronings bezit. Sinds 1962 is het Groninger Museum de eigenaar van het schilderij. "De waarde van dit schilderij is niet in geld uit te drukken. Elk schilderij van Van Gogh is onbetaalbaar. Natuurlijk is dit werk verzekerd, maar we doen geen uitspraken over de verzekeringswaarde." 

De museumdirecteur hoopt dat politieonderzoek ertoe leidt dat het schilderij wordt teruggevonden.  ""Het is een diefstal van een werk dat van ons allemaal is. Het moet zo snel mogelijk terug en aan het publiek getoond worden. Je weet echter niet hoe lang dat duurt en hoe je het schilderij dan weer terugkrijgt."

Wel blijft het Groninger Museum samenwerken met Singer Laren. "We laten ons hierdoor niet afschrikken. We blijven samenwerken en we blijven mooie tentoonstellingen maken met bruiklenen."

Miljoenen
Eind vorig jaar kochten het Drents Museum en het Van Gogh Museum nog een kleiner schilderij van Van Gogh aan voor 2,8 miljoen euro. Het schilderij 'Onkruid verbrandende boer' werd een jaar eerder geschilderd door Van Gogh. Het doek is nu te zien in het Drents Museum. 

Over het gestolen schilderij
Het gestolen schilderij is gemaakt in 1884. Na zijn verblijf in Drenthe besloot Van Gogh rond het einde van 1883 bij zijn ouders te gaan wonen in het Brabantse Nuenen, waar zijn vader benoemd was tot pastor van de kleine gereformeerde gemeente. In het voorjaar legde hij de tuin van de pastorie waarin de familie woonde vast. Het schilderij was voorafgegaan door diverse tekeningen van dezelfde tuin. Ze zijn gemaakt in de winter, terwijl het schilderij het begin van de lente toont. De grauwe tonen die hij in de aquarel uit Drenthe gebruikte hebben nu plaats gemaakt voor het frisse groen en blauw van het nieuwe seizoen na de grijze winter.