Nieuws

Gestolen Van Gogh-schilderij terug in Groninger Museum

Van Goghs schilderij Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar komt drieënhalf jaar na de diefstal weer terug in het Groninger Museum. Het schilderij werd op 30 maart 2020 gestolen uit Museum Singer Laren, waar het op dat moment in bruikleen was voor een tentoonstelling.


Leestijd: 1 minuut

Vincent van Gogh, Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar
Vincent van Gogh, Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar

In 2021 werd door de politie al een verdachte aangehouden en veroordeeld. Drieënhalf jaar na de diefstal is het gestolen werk eindelijk terug. Directeur Andreas Blühm van het Groninger museum zegt enorm blij en opgelucht te zijn.

Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar

Het schilderij van Vincent van Gogh komt uit 1884 en is geschilderd in olieverf op papier op paneel. Het is het enige schilderij van Vincent van Gogh in de collectie van het Groninger Museum. Het bevond zich sinds het begin van de 20ste eeuw in een privécollectie in Groningen en werd in 1962 aan de gemeente Groningen geschonken.

Het schilderij heeft geleden, maar is op het eerste gezicht nog in goede staat. Het wordt de komende maanden grondig onderzocht. Wanneer de Lentetuin weer in het museum te zien zal zijn kan het museum op dit moment nog niet inschatten. Het onderzoek kan maanden duren.