Nieuws

GGD waarschuwt voor nep-sms’jes met uitslag coronatest

De GGD waarschuwt voor nep-sms’jes die momenteel worden rondgestuurd. Die sms’jes worden uit naam van de GGD rondgestuurd. Er staat in dat je positief getest bent op het coronavirus. Klik je op de link, dan kan er gefraudeerd worden met je gegevens.


Leestijd: 1 minuut

GGD waarschuwt voor nep-sms’jes met uitslag coronatest
GGD waarschuwt voor nep-sms’jes met uitslag coronatest

Criminelen versturen de sms’jes om achter je privégegevens te komen. Daarmee kunnen ze later frauderen. Ze gebruiken daarvoor een link die eruitziet als de juiste website (coronatest.nl), maar je wordt naar een heel andere website toegeleid. Bovendien vraagt men vervolgens ook om bankgegevens en dat doet de GGD nooit. 

Volgens de GGD moet je niets doen met de sms’jes. Testuitslagen worden ook helemaal niet bekend gemaakt via sms. Soms krijg je van de echte GGD wel een sms’je als je uitslag bekend is, maar daar staat niet in of je positief of negatief bent getest. Dat kun je pas zien nadat je inlogt met je DigiD. 

De GGD laat weten dat de sms’jes vooral rondgaan in de rest van het land, maar toch willen ze alvast waarschuwen. Eerder al gingen er uit naam van een postbezorgbedrijf sms’jes rond waarin een pakketje werd aangekondigd in combinatie met een frauduleuze link.