De griep en de toename van complicaties zorgt voor drukte in het UMCG. “Er belanden meer patiënten met griep in het ziekenhuis. Onder hen zijn opvallend veel jonge mensen,” zegt Lex Kloosterman, woordvoerder van het UMCG.
Tijdens de coronacrisis is de griep een periode minder zichtbaar geweest. “Nu zien we dat meer mensen ziek zijn en daar ook zieker van worden,” zegt Kloosterman. “Griep vermindert het immuunsysteem. Als je daar dan complicaties bij krijgt kunnen de gevolgen groot zijn.” Zo kunnen ook jonge mensen overlijden aan de griep.
Volgens het UMCG is het vooral belangrijk dat iedereen alert blijft. “Als je griep hebt is het logisch dat je een paar dagen ziek bent en last hebt van symptomen als koorts en hoofdpijn. Als je ziekteverloop anders is dan normaal, als je bijvoorbeeld weer opnieuw koorts krijg, is het belangrijk dat je de huisarts belt,” zegt Kloosterman. “Ook hebben we huisartsen opgeroepen om extra alert te zijn.”
Er heerst al drie weken een griepepidemie in ons land. Volgens het RIVM spreken we hiervan als er meer dan 58 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten bij de huisarts komen en minstens 10 procent van hen het griepvirus heeft.
Voorlopig is het einde van de griepepidemie nog niet in zicht, zegt Kloosterman. “Het aantal mensen met griep neemt toe als we elkaar veel zien. We hebben net kerst en oudjaarsavond achter de rug en daar komt straks het einde van de kerstvakantie nog bij.”
Nieuws
Griepepidemie: UMCG ziet meer patiënten en meer complicaties
De griep raast nog altijd flink rond aan het begin van het nieuwe jaar. Het UMCG ziet meer complicaties dan tijdens andere griepgolven. Een longontsteking boven op de griep kan grote gevolgen hebben. “Er komen opvallend veel jonge mensen terecht in het ziekenhuis.”
Leestijd: 1 minuut