Nieuws

Groningen City Club: “Proef in Groningen met heropenen winkels”

In Groningen zou een proef genomen kunnen worden met het voorzichtig heropenen van winkels en horeca. Groningen is een ideale stad om landelijk als voorbeeld te dienen voor de vraag hoe je op zeer verstandige wijze en stap voor stap zaken kunt heropenen, waar Nederland veel van kan leren. Dat zegt Eric Bos, voorzitter van de Groningen City Club. Zijn vereniging heeft een voorstel om van Groningen een proefgebied te maken voor het versoepelen van de lock-down regels aangekaart bij de landelijke organisatie INretail, een branche organisatie voor bedrijven in retail non-food.>>


Leestijd: 1 minuut

Groningen City Club: “Proef in Groningen met heropenen winkels”
Groningen City Club: “Proef in Groningen met heropenen winkels”

Volgens Eric Bos is het op zichzelf een goede zaak wanneer er vanavond door het kabinet maatregelen worden aangekondigd die neer komen op een hele lichte versoepeling. Volgens onder meer de NOS zou het kabinet vanavond aankondigen dat winkels bestelde artikelen af kunnen laten halen voor de consument.

‘Dat zou zeker positief zijn, want veel zaken zijn de hele dag bezig om overal pakjes naar toe te brengen. Als je de consument op verantwoorde wijze bij je winkel bestelde producten kunt laten ophalen, dan is dat een stapje vooruit voor veel ondernemers’, aldus Eric Bos.

Volgens de voorzitter van de Groningen City Club is Groningen een bijzondere stad, omdat iedereen zich hier behoorlijk goed aan de lock-down regels houdt. Bovendien is hier sprake van goed overleg tussen ondernemers en gemeente. ‘Daarom is Groningen een ideale stad om een proef te doen met een stappenplan voor een terugkeer naar de normale situatie. Je zou bijvoorbeeld winkels eerst ’s morgens enkele uren open kunnen doen, en kijken wat de ervaringen zijn. Dat aantal uren kun je vervolgens uitbreiden’.

Volgens Bos zou je via het stappenplan de stad weer naar een zeker vorm van normaal kunnen leiden, maar wel met scherp toezicht op de gevolgen voor de volksgezondheid. “Voor de landelijke overheid zou Groningen een fantastische case kunnen zijn voor hoe je terug gaat naar enigszins normaal, en landelijk kun je dat dat copiëren naar ander steden.”

Eric Bos
Eric Bos