Nieuws

Groningen heeft er een tweede "Forum" bij: nieuwe trekpleister aan de Waddenzee

De provincie Groningen heeft er een tweede “Forum” bij. Niet in de stad, maar aan de rand van het Wad. Daar, in Lauwersoog, werd vrijdagavond het Werelderfgoedcentrum Waddenzee (WEC) geopend, dat naar verwachting van de initiatiefnemers net als het Groninger Forum kan uitgroeien tot een publiekstrekker van formaat. En net als het Groninger Forum in de stad gaat het in Lauwersoog om een architectonisch project van formaat.


Leestijd: 3 minuten

Met een feestelijke ceremonie, afgestemd op het ritme van het getij, werd het WEC vrijdagavond 25 april officieel geopend. Een nieuwe blikvanger voor Noord-Nederland, in de gemeente Het Hogeland, die de potentie heeft uit te groeien tot een toeristisch en educatief centrum van nationale betekenis. Dat zou een welkome impuls betekenen voor toerisme in dit gedeelte van de provincie Groningen.


Waar het Forum in de stad Groningen bezoekers trekt met cultuur, architectuur en uitzicht over de stad, biedt het Werelderfgoedcentrum Waddenzee “een totaalbeleving” van een bijzonder natuurgebied: het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee. Bovendien is het WEC vanaf nu het nieuwe onderkomen van het Zeehondencentrum Pieterburen, dat daarmee een toekomstbestendige stap heeft gezet.

Symbolische opening


De opening van het WEC werd gevierd met een dag vol activiteiten voor donateurs, vrijwilligers en betrokkenen. Het hoogtepunt vond plaats in de avond, bij hoogwater om 21.33 uur, toen de Waddenzee zelf symbolisch de opening verrichtte. Op het water werd een spectaculair licht- en waterspel geprojecteerd: een ode aan het Werelderfgoedgebied.


Het nieuwe centrum is ontworpen met een sterke verbinding naar zijn omgeving. De architectuur – open, licht en transparant – sluit aan op het landschap van wad en dijk. Bezoekers beleven er de dynamiek van eb en vloed, de rijkdom van het Waddengebied én de zorg voor de zeehond op een interactieve manier.


Blikvangers


Tijdens de openingsdag maakten de eerste bezoekers kennis met de zogenoemde ‘Waddenzee Experience’. In deze interactieve tentoonstelling worden bezoekers meegenomen in de wereld van getijden, biodiversiteit en het leven onder én boven het wateroppervlak. Een van de blikvangers is het onderwaterraam, dat een kijkje biedt op de zwemmende zeehonden die worden opgevangen in het nieuwe, transparante ziekenhuis.


Naast de Waddenzee Experience huisvest het WEC ook laboratoria voor onderzoek, educatieve ruimtes en organiseert het excursies in het omliggende natuurgebied. De combinatie van wetenschap, educatie, natuurbeleving en architectuur maakt het WEC tot een centrum dat – net als het Forum Groningen – een breed en divers publiek moet aanspreken.

Nieuwe fase

De opening van het WEC markeert ook een nieuw hoofdstuk voor het Zeehondencentrum Pieterburen. Initiatiefnemer Niek Kuizenga blikte in zijn toespraak terug op de lange weg die is afgelegd sinds 2013, na het vertrek van oprichter Lenie ’t Hart. Onder zijn leiding verbreedde het centrum zijn missie: van alleen de zorg voor zeehonden naar aandacht voor het gehele ecosysteem van de Waddenzee.


“Een gezonde zeehond staat symbool voor een gezond Waddengebied,” benadrukte Kuizenga. In zijn toespraak kondigde hij aan zijn rol als algemeen directeur neer te leggen. De Raad van Toezicht sprak grote waardering uit voor zijn inzet en doorzettingsvermogen. “Niek is altijd in het WEC blijven geloven en heeft, waar nodig, tegen de stroom in geroeid,” aldus de Raad.

Toegangspoort tot Werelderfgoed


Het WEC moet uitgroeien tot dé toegangspoort voor iedereen die de Waddenzee wil beleven en begrijpen. Dat is niet alleen belangrijk voor toerisme, maar ook voor bewustwording en bescherming van het kwetsbare gebied. De combinatie van recreatie, educatie en wetenschap is uniek in Nederland – en past daarmee in een traditie van vernieuwende centra die het noorden van het land de afgelopen jaren heeft verrijkt.


Met de opening van het WEC is ook de vernieuwde havendijk van Lauwersoog in gebruik genomen, inclusief een wandelboulevard en een deel van het fietspad langs het WEC. Daarmee wordt de omgeving nog aantrekkelijker voor recreanten en natuurliefhebbers.


Sinds Koningsdag open voor publiek


Sinds zaterdag 26 apri is het Werelderfgoedcentrum nu open voor het grote publiek. Bezoekers kunnen het nieuwe centrum ontdekken, kennismaken met de zeehonden en zich onderdompelen in de verhalen van het Waddengebied. Met zijn bijzondere architectuur, interactieve beleving en unieke ligging tussen land en zee, lijkt het WEC in alle opzichten een aanwinst voor de provincie Groningen – en mogelijk, net als het Forum Groningen, een nieuwe icoon voor het Noorden.

(Foto’s: Niek Kuizenga (LinkedIn) Niels Knelis en WEC)