Nieuws

Groningen heeft weer een politiebaas: Martin Sitalsing geïnstalleerd

Hij is weer terug op het oude nest, in de stad waar hij jarenlang woonde en werkte: Martin Sitalsing. Gistermiddag werd hij officieel geïnstalleerd als nieuwe politiechef van de eenheid Noord-Nederland. Dat betekent dat de politie Groningen, en de rest van het Noorden, weer een hoogste baas hebben. En bovendien iemand met een duidelijk profiel, die al een groot netwerk heeft en al grote bekendheid geniet.


Leestijd: 1 minuut

Martin Sitalsing was van 2000 tot 2005 districtschef bij de Regiopolitie Groningen, een functie die eerder ook wel politiecommissaris werd genoemd. Daarnaast was hij bestuurder in de zorg, en van 2005 – 2009 plaatsvervangend korpschef van de politie in Friesland. Van 2009 – 2012 was hij hoofdcommissaris in Twente.

Van 2016 – 2019 was Martin Sitalising werkzaam buiten de politie, als voorzitter van de Raad van Bestuur van Lentis. In 2019 keerde hij echter terug naar de politie, nu als Hoofdcommissaris van de politie-eenheid Midden-Nederland, waar hij tot voor kort werkzaam was. Sinds gisteren is hij dus weer terug bij de Noordelijke politie.

Ik ben ontzettend blij dat ik terug ben in Noord-Nederland. Ik hoor hier thuis en kijk er naar uit om de uitdagingen in Noord-Nederland samen met al mijn collega’s en al onze ketenpartners aan te gaan”, zo liet hij gisteren weten, zo is te lezen op het Instagram-account van de politie-eenheid Noord-Nederland.

Duidelijker gezicht?

Mogelijk dat hij er in zal slagen om de Noordelijke politie weer wat meer gezicht te geven. Groningen had in het verleden markante Hoofdcommissarissen, zoals Karel Heijink, Eric Nordholt of Bernard Welten. Een duidelijk gezicht is van belang omdat de Groningse en Noordelijke politie onderdeel uitmaken van de landelijke politieorganisatie, en het gevaar bestaat dat de Groningse/noordelijke politiebelangen onvoldoende worden meegewogen in zo’n grote, bureaucratische organisatie.