Nieuws

Groningen herdenkt: hoe zag 4 mei eruit?

Donderdagavond was Groningen om klokslag acht uur twee minuten. De één thuis op de bank. De ander tijdens een collectieve herdenking. Maar er gebeurde meer. De hele dag stond Groningen in het teken van herdenken.


Leestijd: 2 minuten

Groningen herdenkt: hoe zag 4 mei eruit?
Groningen herdenkt: hoe zag 4 mei eruit?

Op het Martinikerkhof waren veel inwoners, jong en oud, bijeen om samen te herdenken. Hier legden Commissaris van de Koning René Paas en Burgermeester Koen Schuiling de eerste Krans voorafgaand aan de twee minuten stilte.

https://twitter.com/gem_groningen/status/1654245444745134086

De stilte werd gevolgd door het Wilhelmus en een toespraak van de burgermeester. "We herdenken, omdat de levenden een plicht hebben te vervullen. We mogen niet doen alsof het vandaag alleen over het verleden gaat, alsof deze geschiedenis voltooid verleden tijd is," zei Schuiling in zijn toespraak.

Daarna was het tijd voor een gedicht van stadsdichter Myron Hamming. De spoken word artist had speciaal voor de herdenking een gedicht geschreven.

Een greep uit het 4 mei gedicht van Myron Hamming (Bron: Instagram Myron Hamming)
Een greep uit het 4 mei gedicht van Myron Hamming (Bron: Instagram Myron Hamming)

Ook op andere plekken in de gemeente was er ruimte om te herdenken. Bijvoorbeeld tijdens een herdenking op de Nieuwe Begraafplaats in Noorddijk. Deze werd voorafgegaan door een stille tocht vanuit Lewenborg.

Op de begraafplaats van de Nederlands Hervormde Kerk Engelbert en bij het monument aan de Boeiersingel in Hoogkerk werden eveneens herdenkingen georganiseerd.

En niet alleen rond acht uur werd er stilgestaan bij de slachtoffers. Stichting 4 Mei Herdenking Groningen had vanaf de vroege ochtenduurtjes tot avonds na negenen een herdenkingsprogramma vastgelegd. Zo werd er een krans gelegd bij de gedenkplaat van het Scholtenhuis in de Naberstraat, werden er kransen gelegd voor omgekomen Canadese soldaten en gemeenteraadsleden en werd er tijdens de stille tocht vanaf het Hereplein naar het Martinikerkhof een krans gelegd bij het Joods Monument.

De Rijksuniversiteit organiseerde een herdenking waarin stil werd gestaan bij studenten en medewerkers die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het College van Bestuur legde een krans bij het Academiegebouw. “Na de kranslegging was er een indrukwekkende bijeenkomst met muziek door Bragi en de onthulling van Stolpersteine voor Leo Frank en Aron Härtz, in aanwezig van familieleden. De zoon van Leo Frank maakte diepe indruk als een van de sprekers,” schijft Rector Magnificus Cisca Wijmenga op Twitter.

https://twitter.com/univgroningen/status/1654029935277686785

Op 4 mei herdenken we allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies.