Nieuws

"Groningen is Groningen!"

Groningen hoef je helemaal niet te vergelijken met Amsterdam of Eindhoven. Groningen is een eigen stad, met eigen kracht. Dat betoogt de Groningse hoogleraar Aard Groen, professor ondernemerschap en valorisatie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij reageert in onderstaand artikel op een recente publicatie in de GIC.


Leestijd: 3 minuten

In zijn betoog stelt professor Groen dat Groningen op het gebied van ondernemerschap nu zelfs in de landelijke top 5 staat, en dat is veelbelovend. Hieronder zijn bijdrage:

“In een discussie in de Groninger Internet Courant (GIC) werd Groningen onlangs vergeleken met Amsterdam en Eindhoven: is Groningen een 2e Eindhoven of juist een 2e Amsterdam? Mijn kijk hierop is vrij simpel: Groningen is een 1e Groningen!

Het is wel interessant om Groningen eens te vergelijken met andere steden, maar de context van iedere stad heeft unieke en vergelijkbare kenmerken. Bijvoorbeeld in de vergelijking met Amsterdam zal veel van wat in Groningen gebeurt wat kleiner zijn.

Amsterdam is simpelweg in veel aspecten groter. Eindhoven is ongeveer even groot, maar in de context van Eindhoven vind je ASML, Philips, Van de Leegte, Jumbo en vele bedrijven die toeleveren aan deze erg grote bedrijven. In Groningen heb je niet zulke grote bedrijven.

Wel heb je hier een academisch ziekenhuis en de Rijksuniversiteit Groningen die gezamenlijk een 20.000 werknemers hebben, dat hebben ze weer niet in Eindhoven (maar wel in Amsterdam). Grote bedrijven hier zijn bijvoorbeeld Avebe met ruwweg 2000 werknemers en vele vestigingen van grote bedrijven van elders, bv Philips in Drachten (ja dat hoort ook bij Groningen). Verder zien we ook hier een groot MKB.

Wat is uniek in Groningen? Uniek is bijvoorbeeld de ontwikkeling vanuit het spreidingsbeleid van de Rijksoverheid. PTT-KPN kwam hier niet vrijwillig, maar als staatsbedrijf werd het hier gevestigd. Toen het privaat was geworden duurde het niet lang voordat de top weer terug in Den Haag zat. Echter: veel KPN mensen zijn hier gebleven en dat (tesamen met nog wat meer spreidingsbeleid organisaties als RDW en DUO) verklaart dat Groningen een grote stad is qua IT bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan VOYS of Klippa en vele anderen.

Dat Groningen een mooi ondernemend ecosysteem heeft bleek onlangs ook weer uit de Entrepreneurial Ecosystem index van o.a. prof. Erik Stam. Groningen stadregio staat daar op een mooie 5e plek achter Delft, Amsterdam, Eindhoven, Leiden en vóór regio’s als Den Haag, Twente Arnhem/Nijmegen en groot Rijnmond.

Als laatste regio wordt Oost-Groningen genoemd. Dat relativeert ook wel weer een beetje wat dit nu allemaal zegt. Voor een vergadering over de Pekelder bruggen met de dorpscoöperatie Pekela rij ik naar Pekela in 25 minuten vanuit centrum van de stad. Mijns inziens is het logisch dat als je naar een dergelijke regioindeling kijkt, dat Groningen stad (veel) hoger scoort dan Ommeland.

Echter het is niet voor niets “Stad en Ommeland”: zijn het werkelijk verschillende ecosystemen? Een recent plaatje van gemeentelijke samenwerkingen van de geodienst van de RUG suggereerde wat anders. Er is veel samenwerking tussen gemeenten in de provincie. Zo zijn er ook veel contacten tussen bedrijven in de regio en in de stad. Zeker wat meer kennisintensieve bedrijven, waar de EE-index vooral naar kijkt, hebben vaak ook vanuit de provincie contact met de Hanze, RUG, UMCG en Martiniziekenhuis om eens een paar zwaar meetellende partijen in die index te noemen.

Kortom: Groningen heeft haar eigen karakter, het is niet Eindhoven en ook niet Amsterdam.

Maar wel “Ain Pronkjewail in golden raand is Grönnen, Stad en Ommelaand” en dat kon minder! “

Aard Groen

Professor ondernemerschap en valorisatie, Rijksuniversiteit Groningen

CEO Venturelab International