Nieuws

Groningen is qua corona niet meer de veiligste provincie van Nederland

Maandenlang bungelde Groningen onderaan de landelijke lijstjes over het aantal besmettingen van het coronavirus. Maar in de provincie steeg het aantal besmettingen de laatste weken behoorlijk. Zo werden er afgelopen week in Groningen zo'n 26 positieve testen geregistreerd, veel meer dan in Friesland en Drenthe.


Leestijd: 1 minuut

UMCG zoekt vrijwilligers voor onderzoek naar werking boosterprik
UMCG zoekt vrijwilligers voor onderzoek naar werking boosterprik

Sinds het uitbreken van de epidemie was Groningen de provincie met de minste besmettingen. Ook in Drenthe en Friesland lag het aantal positieve testen erg laag. Groningen bungelde zelfs onderaan de lijstjes van Europese regio. 

Die positie is de provincie nu wel kwijt. Tussen 27 juli en 3 augustus steeg het aantal besmettingen volgens de GGD van 382 naar 408 (+26). Volgens het RIVM kwamen daar op 4 augustus nog eens zeven positieve testen bij, maar het kan zijn dat een deel daarvan al in de GGD-cijfers was verwerkt. 

In Friesland kwamen er in diezelfde periode (28 juli tot 4 augustus) zo'n negen besmettingen bij. In Drenthe bleef het aantal zelfs steken op vijf positieve testen. Ondanks de hogere Groningse cijfers, hoefde niemand daar in het ziekenhuis te worden opgenomen. 

Landelijke cijfers
Het coronavirus wint weer aan kracht. In een week kwamen er 2.588 positieve testen bij en dat is bijna een verdubbeling van het aantal besmettingen een week eerder. Er werden 44 mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen en er overleden zes patiënten. Het reproductiecijfer daalde wel van 1,40 naar 1,20, wat inhoudt dat elke patiënt nu 1,2 nieuwe patiënten aansteekt.

Persconferentie
Donderdagavond is er weer een persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Ze zullen daarin de algemene situatie duiden, inzoomen op de situatie in bepaalde regio's en zo nodig aanvullende, regionaal ondersteunende maatregelen aankondigen.