Nieuws

Groningen kleurt donkerrood op Europese coronakaart; 421 nieuwe besmettingen

Groningen kleurt donkerrood op de nieuwe Europese coronakaart. Daarmee vormt de provincie een flinke uitzondering. De rest van Nederland is ‘gewoon rood’, maar zelfs dat steekt schril af tegen de groene en gele buurlanden. Tegelijkertijd blijven de besmettingscijfers in Groningen hoog.


Leestijd: 1 minuut

Groningen kleurt donkerrood op Europese coronakaart; 421 nieuwe besmettingen
Groningen kleurt donkerrood op Europese coronakaart; 421 nieuwe besmettingen

Gemeente Groningen
Dat Groningen donkerrood kleurt, komt omdat de besmettingscijfers nog steeds hoog zijn. In het afgelopen etmaal kwamen er in de gemeente Groningen 421 besmettingen bij. Dat waren er 45 minder dan een dag eerder. Ook is het iets lager dan het zevendaagse gemiddelde van 438. 

Provincie Groningen
In de hele provincie ging het om 575 positieve testen en dat waren er 57 minder dan een dag eerder. Wel ligt dat aantal nog wat hoger dan het zevendaagse gemiddelde van 553. In de provincie en gemeente werd niemand opgenomen in het ziekenhuis. 

Landelijke cijfers
In het hele land steeg het aantal besmettingen in een etmaal met 11.064 en dat waren er 606 meer dan een dag eerder. Het zevendaagse gemiddelde staat nu op 9.191. Volgens het coronadashboard werden er 14 mensen in het ziekenhuis opgenomen. 

Rood: niet op vakantie?
Nederland kleurt dus rood op de Europese coronakaart, die vaak is gebruikt om bijvoorbeeld restricties op te leggen aan inwoners van een bepaald land. Komen onze buitenlandse vakanties in de problemen? Allereerst is er een grote kans dat heel Nederland binnenkort donkerrood kleurt. Toch lijkt dat niet meteen enorme problemen op te leveren. De Europese landen hebben afgesproken om bij ‘code rood’ eisen te stellen aan reizigers, zoals het tonen van een negatieve PCR-test of een vaccinatiebewijs. Bij donkerrood kan een quarantaineplicht worden opgelegd, maar landen kunnen daar ook van afwijken. Vooralsnog zijn er nog geen extra maatregelen voor Nederlandse vakantiegangers bekend gemaakt.