Nieuws

Groninger Bodem Beweging onthutst over extra gaswinning

De Groninger Bodem Beweging (GBB) vindt het onbegrijpelijk dat het ministerie van Economische Zaken de keuze maakt om de gaskraan verder open te draaien. Volgens de belangenorganisatie speelt het ministerie met de veiligheid van Groningers.


Leestijd: 1 minuut

“Een overheid mag en kan niet zo lichtzinnig met de veiligheid haar burgers omgaan”, schrijft de GBB in een persbericht. De organisatie verwijst naar het feit dat er in 2021 meer zware bevingen waren dan verwacht, waaronder een beving van 3.4 op de schaal van Richter bij Garrelsweer in november. Ruim 90 procent van de huizen in de provincie zijn nog niet beoordeeld op veiligheid terwijl de dreiging van aardbevingen alsmaar heviger wordt.

De GBB roept de belofte van demissionair minister Stef Blok in herinnering dat er alleen bij een strenge winter meer gas gewonnen zou worden. Volgens de belangenvereniging betekent de ophoging van de gaswinning dat de onveilige situatie in Groningen langer nog langer blijft voortduren. "Daarnaast blijft het gissen wanneer de gaskraan definitief dichtgedraaid wordt. Groningers leven hierdoor in onzekerheid en zijn ongerust over hun toekomst”, zo stelt de GBB. De organisatie pleit ervoor om het einde van de gaswinning wettelijk te laten vastleggen.