Nieuws

Groninger Bodem Beweging wil volgende week in gesprek met nieuwe staatssecretaris over "moedeloosheid Groningers"

Het gaat bij het oplossen van de bevingsproblematiek in Groningen niet om enkel om stenen huizen, maar om mensen. Zij verdienen het, na jaren ellende, dat er iemand voor hen opkomt in Den Haag. Onzekerheid en onveiligheid vreet aan de mensen in Groningen”. Dat zijn passages uit een brief van de Groninger Bodembeweging (GBB) aan de nieuwe staatssecretaris voor Mijnbouw, Hans Vijlbrief. De GBB heeft de brief geschreven ter gelegenheid van de komst van de staatssecretaris volgende week naar Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Kabinet biedt 22 miljard en 50 maatregelen voor inlossen ereschuld Groningen
Kabinet biedt 22 miljard en 50 maatregelen voor inlossen ereschuld Groningen

De nieuwe staatssecretaris voor Mijnbouw, Hans Vijlbrief, heeft laten weten begin volgende week de provincie Groningen te bezoeken. Hij zal dan onder andere de maatschappelijke organisaties aandoen. De Groninger Bodem Beweging (GBB) gaat graag met hem in gesprek, en heeft ter voorbereiding hierop een brief naar de nieuwe staatssecretaris verstuurd. Hierin kaarten zij onder andere de geplande ophoging van de gaswinning en de “moedeloze situatie” waarin veel Groningers zich bevinden aan.

De GBB benadrukt in de brief dat Groningen boos is. Boos omdat het vooruitzicht dat aan de gaswinning en daarmee, op termijn, aan de aardbevingen een einde komt, verder naar de toekomst schuift. Boos, omdat de belofte dat vanaf medio dit jaar de gaswinning in Groningen praktisch stil komt te liggen, gebroken wordt. Boos, omdat leveringszekerheid telkens vóór de veiligheid van Groningers blijkt te gaan. Boos, omdat al zoveel beloftes aan Groningers gebroken zijn.

De vergoeding van aardbevingsschade wordt op gezag van telkens nieuwe onderzoeken en onder verwijzing naar de private aansprakelijkheid van de NAM, keer op keer minder ruimhartig. De versterkingsoperatie is in 2016 gestart met de toezegging dat binnen vijf jaar alle woningen op sterkte zouden zijn. Tot op heden is nog geen 10% van de woningen versterkt. Veel Groningers zitten al jaren in onwetendheid of – en zo ja wanneer – hun huis versterkt gaat worden. Onzekerheid en onveiligheid vreet aan de mensen.

De Groninger Bodem Beweging hoopt dat Hans Vijlbrief meer geld voor Groningen kan vrijmaken, zodat gedupeerden op ruimhartig wijze gecompenseerd kunnen worden. Maar bovenal vinden zij het belangrijk dat de nieuwe staatssecretaris voor Mijnbouw zich realiseert dat het hier niet om enkel om stenen huizen gaat, máár om mensen. Zij verdienen het, na jaren ellende, dat er iemand voor hen opkomt in Den Haag, aldus de GBB.

Foto boven: Rijksoverheid.nl