De grootste zorg van de organisaties is de mentale gezondheid van studenten. Het recente rapport van het Trimbos Instituut over de mentale gezondheid tijdens de pandemie benadrukt de ernst van de situatie. Uit dit rapport blijkt dat meer dan de helft van de studenten psychische klachten ervaart, waarvan 12% in ernstige mate. Daarnaast heeft een kwart van de studenten het afgelopen jaar aangegeven de wens te hebben dood te zijn. Alleen al in Groningen zou dit gaan om 16.000 studenten -een verontrustend aantal. “Een nieuwe sluiting van het onderwijs zal de mentale klachten doen toenemen en tegelijkertijd het sociale vangnet wegnemen.”
Ook is online onderwijs en onderzoek funest voor zowel de professionele als persoonlijke ontwikkeling van studenten en promovendi. Bijna 40% van de studenten heeft extra studievertraging opgelopen tijdens de coronapandemie. Dit zorgt voor een nóg hogere studieschuld die bijdraagt aan de financiële stress die studenten ervaren. Sinds het begin van de pandemie wordt al aangegeven dat discussies voeren en de focus houden moeilijker is in een online omgeving. Bovendien is de sociale isolatie die voortkomt uit online onderwijs problematisch voor de persoonlijke ontwikkeling van studenten. Voor velen is dit een belangrijke periode in hun leven omdat ze waardevolle contacten leggen, nieuwe vaardigheden ontwikkelen en op eigen benen leren staan. “Studenten bevinden zich in een cruciale ontwikkelingsfase die ze maar één keer kunnen ervaren. Ontneem hen deze belangrijke periode niet opnieuw!”
Studenten hebben tijdens de pandemie veel tegenslagen te verduren gehad. Online onderwijs, de stop op het sociale leven en studievertraging zijn daar slechts een paar van. De zeven grootste studenten belangenbehartigers van Groningen zien een nieuwe sluiting van het onderwijs daarom niet als optie. De organisaties scharen zich dan ook achter het OMT-advies om al het onderwijs ten alle tijden open te houden. “Dat corona iedereen hard raakt is onomstreden, maar de toekomst van een gehele generatie -en daarmee de toekomst van onze maatschappij -staat hier op het spel.”
Nieuws
Groninger studenten belangenorganisaties willen niet weer sluiting hoger onderwijs
De aankondiging van een vervroegde persconferentie op vrijdag 26 november brengt, ondanks het OMT advies, een mogelijke sluiting van het hoger onderwijs akelig dichtbij. Dat vrezen zeven Groningse studenten belangenorganisaties. In een brief aan het Ministerie van OCW en de Tweede Kamer schrijven de belangenverenigingen dat online onderwijs en sluiting van locaties ten alle tijden voorkomen moet worden.
Leestijd: 1 minuut