Nieuws

Groninger studenten belangenorganisaties willen niet weer sluiting hoger onderwijs

De aankondiging van een vervroegde persconferentie op vrijdag 26 november brengt, ondanks het OMT advies, een mogelijke sluiting van het hoger onderwijs akelig dichtbij. Dat vrezen zeven Groningse studenten belangenorganisaties. In  een  brief  aan  het  Ministerie  van  OCW  en  de  Tweede Kamer schrijven de belangenverenigingen dat online onderwijs en sluiting van locaties ten alle tijden voorkomen moet worden.


Leestijd: 1 minuut

Groninger studenten belangenorganisaties willen niet weer sluiting hoger onderwijs
Groninger studenten belangenorganisaties willen niet weer sluiting hoger onderwijs

De grootste zorg van de organisaties is de mentale gezondheid van studenten. Het recente rapport van het Trimbos Instituut over de mentale gezondheid tijdens  de pandemie benadrukt de ernst van de situatie. Uit dit rapport blijkt dat meer dan de helft van de studenten psychische klachten ervaart, waarvan 12% in ernstige mate. Daarnaast heeft een kwart van de studenten het afgelopen jaar aangegeven de wens te hebben dood te zijn. Alleen al in Groningen zou dit gaan om 16.000 studenten -een verontrustend aantal. “Een nieuwe sluiting van het onderwijs zal de mentale klachten doen toenemen en tegelijkertijd het sociale vangnet wegnemen.”

Ook  is  online  onderwijs  en  onderzoek  funest  voor  zowel  de  professionele  als persoonlijke ontwikkeling van studenten en promovendi. Bijna 40% van de studenten heeft extra studievertraging opgelopen tijdens de coronapandemie. Dit zorgt voor een nóg hogere studieschuld die bijdraagt aan de financiële stress die studenten ervaren. Sinds het begin van de pandemie wordt al aangegeven dat discussies voeren en de focus houden moeilijker is in een online omgeving. Bovendien is de sociale isolatie die voortkomt  uit  online onderwijs problematisch voor  de  persoonlijke  ontwikkeling  van studenten. Voor velen is dit een belangrijke periode in hun leven omdat ze waardevolle contacten leggen, nieuwe vaardigheden ontwikkelen en op eigen benen leren staan. “Studenten  bevinden  zich  in  een  cruciale  ontwikkelingsfase  die  ze  maar  één  keer kunnen ervaren. Ontneem hen deze belangrijke periode niet opnieuw!”

Studenten hebben tijdens de pandemie veel tegenslagen te verduren gehad. Online onderwijs, de stop op het sociale leven en studievertraging zijn daar slechts een paar van.  De  zeven  grootste  studenten belangenbehartigers  van  Groningen  zien  een nieuwe sluiting van het onderwijs daarom niet als optie. De organisaties scharen zich dan ook achter het OMT-advies om al het onderwijs ten alle tijden open te houden. “Dat corona iedereen hard raakt is onomstreden, maar de toekomst van een gehele generatie -en daarmee de toekomst van onze maatschappij -staat hier op het spel.”