Nieuws

Groninger Studentenbond overhandigt petitie tegen rente op studieschuld die meer dan 100.000 keer ondertekend is

De Groninger Studentenbond overhandigt vandaag samen met LSVb, FNV Young & United en andere lokale studentenbonden een petitie tegen de rente op de studieschuld. De petitie is meer dan 100.000 keer ondertekend en zal overhandigd worden aan de Eerste Kamer en in ontvangst genomen worden door de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).


Leestijd: 1 minuut

Prijsstijging koopwoningen Groningen vlakt af
Prijsstijging koopwoningen Groningen vlakt af

“Dit is de uitgelezen kans voor de overheid om ons te bewijzen dat ze de pechgeneratie niet zijn vergeten en onze problemen serieus nemen”, zegt Annemarie Herbschleb, voorzitter van de Groninger Studentenbond. 

De afgelopen maanden hebben de verschillende bonden met de petitie meer dan 100.000 handtekeningen verzameld van studenten over het hele land. Dit pressiemiddel is opgezet in het kader van de #NietMijnSchuld campagne. Met de overhandiging aan de Eerste Kamer roepen de bonden en FNV de partijen op om de motie Koffeman over de bevriezing van de rente op studieschulden te steunen.

Ondanks dat de basisbeurs terugkeert, is de strijd nog niet gestreden tegen het onrechtvaardige leenstelsel. Vooral voor de studenten die onder het leenstelsel hebben gestudeerd is het extra zuur, nu ook hun minimale compensatie teniet dreigt te raken door de verhoging van de rente. Daarnaast waren de informatievoorzieningen over de voorwaarden van de lening ondermaats. Voor studenten is dit de zoveelste klap in het gezicht na corona, het mislopen van de energietoeslag en sterk koopkrachtverlies.