Nieuws

Groningers krijgen 20.000 tot 40.000 euro subsidie voor isoleren woning

Woningeigenaren in Groningen en Noord-Drenthe kunnen tot 20.000 en 40.000 euro subsidie krijgen voor isolerende maatregelen. De Rijksoverheid, de provincie Groningen en gemeenten uit Groningen en Noord-Drenthe stellen hiervoor in totaal 1,65 miljard euro beschikbaar. Ook huurders van woningbouwcorporaties moeten kunnen profiteren van de subsidie.


Leestijd: 1 minuut

Deze aanpak komt voort uit de ambitie van de regio om aardgasvrij te worden en uit de kabinetsreactie Nij Begun.

De maatregel geldt met terugwerkende kracht vanaf 25 april 2023. Woningeigenaren die na die datum een investering hebben gedaan in isolatiemaatrelen of dat nog gaan doen, kunnen daarvoor een forse subsidie krijgen.

Wie kunnen er subsidie krijgen?

De subsidie geldt voor alle huiseigenaren in de provincie Groningen en de Drentse gemeenten Tynaarlo, Noordenveld en Aa en Hunze. Hoeveel subsidie je krijgt hangt af van de plek waar je woont. Eigenaren van huizen in het versterkingsgebied hebben recht op de hoogste subsidie: tot 40.000 euro. Alle eigenaren in het gebied daarbuiten, waaronder dus ook inwoners van de gemeente Groningen, krijgen maximaal 20.000 euro subsidie.

Energiearmoede

Om energiearmoede tegen te gaan, krijgen huiseigenaren die buiten het versterkingsgebied wonen, maar een inkomen hebben tot 140 procent van het wettelijk minimumloon, ook de maximale subsidie van 40.000 euro.

Woningcorporaties

Er gaat ook geld naar woningcorporaties: 200 miljoen euro in totaal. Zij kunnen hiermee huurwoningen isoleren. Er is afgesproken dat dit dat niet leidt tot hogere huren, maar wel tot een lagere energierekening voor huurders.

De subsidie is aan te vragen vanaf april volgend jaar. De maatregelen gaan met terugwerkende kracht in per 25 april 2023.