Nieuws

Groningers kunnen wapens inleveren, anoniem en zonder gevolgen

Groningers kunnen van 11 tot en met 17 oktober anoniem en zonder gevolgen hun wapens inleveren. Steekwapens kunnen ingeleverd worden bij het politiebureau; voor het inleveren van een (nep)vuurwapen moet een afspraak gemaakt worden. Groningen doet mee aan de landelijke inleveractie tijdens de Week van de Veiligheid. De actie is vooral gericht op jongeren en jongvolwassenen.


Leestijd: 1 minuut

Campagne tegen wapenbezit onder jongeren in Groningen 
Campagne tegen wapenbezit onder jongeren in Groningen 

Volgens burgemeester Schuiling neemt het wapengebruik de laatste jaren toe, vooral onder jongeren en jongvolwassenen. “Dat is een zorgelijke ontwikkeling. Daarom is het belangrijk dat ook in onze gemeente aandacht is voor dit thema. Via de inleveractie maken we onze stad weer een stukje veiliger."

De landelijke inleveractie richt zich op steekwapens, omdat het dragen van messen steeds normaler is onder jongeren. Steekwapens, slag- en stootwapens en nepwapens kunnen van maandag t/m vrijdag tussen 14.00 en 17.00 uur ingeleverd worden bij de politiebureaus.

Daarnaast zijn er elke doordeweekse avond van 18.00 tot 21.00 uur twee mobiele inleverpunten. Wie in het weekend een steekwapen wil inleveren, kan een afspraak maken met de politie via tel. 0900-8844. Het inleveren van de steekwapens gebeurt anoniem in een inleverton. Er is dus geen risico dat er straf volgt voor het wapenbezit.

Ook is het mogelijk om vuurwapens, nepvuurwapens, munitie en explosieven in te leveren. Daarvoor kunnen mensen een afspraak maken met de politie via 0900 – 8844. De politie komt het wapen dan in burgerkleding ophalen. Dit is dus niet anoniem. De bezitter van het wapen wordt niet vervolgd omdat het wapen thuis ligt. Wel onderzoekt de politie of het vuurwapen gebruikt is bij een misdrijf.

De inleveractie van wapens is een landelijk initiatief van het ministerie van Justitie en Veiligheid, de politie, het OM en diverse gemeenten. Ook de gemeente Groningen doet mee, samen met WIJ Groningen en Bureau Halt. Vooral jongeren worden aangemoedigd hun wapen in te leveren, onder meer via de landelijke campagne Drop je knife.