Goudjakhalzen komen vooral voor op de Balkan en in de Kaukasus. Het diertje rukt echter steeds meer op naar het westen van Europa. In Duitsland zijn ook al tientallen meldingen gedaan over goudjakhalzen.
In Nederland werd het diertje voor het eerst gezien in 2016 en 2017. Toen maakte een wildcamera op de Veluwe een foto van de goudjakhals. In 2019 spotte een wildcamera in Drenthe het dier. In 2020 werd het DNA van de goudjakhals aangetroffen na een aanval op een schaap. Volgens specialisten is het bijzonder dat het dier nu overdag is gezien en dat er ook nog eens beelden van zijn gemaakt.
De laatste jaren zijn er in Nederland – en specifiek in het Noorden – ook veel meldingen van wolven. De verwachting is dat de goudjakhals zich ook vaker kan laten zien. Het schuwe diertje laat zich normaal gesproken niet zo vaak zien.
Een goudjakhals is tussen de 65 en 105 centimeter lang en wordt niet snel hoger dan zo’n 60 centimeter. Het dier lijkt op een kruising tussen een vos en een wolf. De goudjakhals is wel dan een wolf en heeft korte poten en een korte staart met een zwarte punt. Het dier heeft de spitse snuit van een vos, maar de vachtkleur van een wolf. Een goudjakhals heeft een leefgebied van ongeveer 5 vierkante kilometer. Ze jagen vooral op kleinere knaagdieren en kleine hoefdieren, zoals jonge hertjes.
Zie je toevallig een goudjakhals, dan kun je op www.wolveninnederland.nl een melding maken.
Nieuws
Groningse akkerbouwer filmt bijzondere goudjakhals
De Groningse akkerbouwer Jan Kolhorn uit Uithuizermeeden heeft vorige week woensdag een bijzondere goudjakhals gefilmd op het Groninger land. Het is nog maar de vijfde keer dat het dier is gespot in Nederland. Kolhorn was de eerste in Nederland die erin slaagde beelden te maken van de goudjakhals.
Leestijd: 1 minuut