Dat meldt de NOS. “Het ontbreekt kabinet, bewindslieden, provincies en veel gemeenten aan effectieve daden”, valt er onder andere in de brief te lezen. “Een té groot deel van het land kijkt vooral toe en wendt het hoofd af.”
In het aanmeldcentrum Ter Apel verblijven al tijden meer asielzoekers dan het maximale aantal van 2000 dat in 2010 met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is afgesproken. Daarnaast oordeelde de inspectie Justitie en Veiligheid vorige maand dat de brandveiligheid niet op orde is en dat er steeds meer incidenten zijn.
De situatie wordt volgens de burgemeester “willens en wetens dagelijks in stand gehouden door het (demissionaire) kabinet, de landelijke volksvertegenwoordiging die elkaar in de greep houdt en de gemeenteraden in het merendeel van de gemeenten in het land”.
De Groningse bestuurders benoemen dat sommige gemeenten buiten Groningen wél hun verantwoordelijkheid nemen, maar dat dat er veel te weinig zijn om de gemeente Westerwolde te ontlasten. De afgelopen weken hebben de Groningse gemeenten daarom zelf opnieuw honderden plaatsen noodopvang geregeld.
Ondersteuning kort geding
De brief is ook een ondersteuning aan het kort geding dat de gemeente Westerwolde aanspande om het COA te dwingen het aantal bewoners van het aanmeldcentrum tot 2000 terug te brengen. Het kort geding dient aankomende woensdag.