Nieuws

Groningse gemeenteraad unaniem: kinderhartcentrum moet in Groningen blijven

Het kinderhartcentrum moet in het UMCG in Groningen blijven. Dat vinden alle twaalf politieke partijen in de gemeenteraad van Groningen.


Leestijd: 1 minuut

De gehele raad wil dat het college van B&W gaat lobbyen in Den Haag om het voorgenomen kabinetsbesluit om de kinderhartchirurgie in Groningen te sluiten van tafel te vegen. Dat zou een einde maken aan de onzekerheid voor patiënten, medewerkers en inwoners van Noord-Nederland, aldus de gemeenteraad.

Beschikbaarheid

De raad nam woensdag 21 december unaniem de motie ‘Kinderhartchirurgie moet in het UMCG blijven!’ initiatief van PvdA-raadslid Els van der Weele die door alle fractie werd ingediend. “De sluiting van de kinderhartchirurgie in het UMCG heeft onomkeerbare gevolgen voor de beschikbaarheid van deze academische zorg en daarmee verband houdende zorg voor patiënten in Noord-Nederland”, aldus de twaalf politieke partijen in de raad.

Toegankelijkheid

“Het is voor ons onacceptabel dat de toegankelijkheid van academische zorg afhangt van waar in Nederland je woonachtig bent.” Burgemeester Koen Schuiling voegde daaraan toe: “het behoud van de kinderhartchirurgie is van internationale betekenis om de kracht van het UMCG overeind te houden.”

De vorige gemeenteraad nam begin dit jaar ook al een motie – ook anoniem – aan met dezelfde strekking. Provinciale Staten van Groningen spraken zich vorige week ook al unaniem uit tegen de kabinetsplannen met kinderhartchirurgie.