Nieuws

Opinie | Groningse lef beloond met succes Groninger Forum

Groningers staan niet bekend als bluffers of lefgozers. Zeker van zichzelf zeggen Groningers dat ze bescheiden zijn, en dat ze vooral zo gewoon mogelijk willen doen, want dat is volgens die theorie ‘al gek genoeg’. Maar wie gelooft dat? Want zo bescheiden zijn ze in Groningen – gelukkig – helemaal niet. In Groningen hebben ze wel degelijk lef, en kunnen ze bluffen. Het nieuwste voorbeeld daarvan is het Groninger Forum.


Leestijd: 2 minuten

Want welke stad bedenkt het nu om voor 140 miljoen euro een ‘huiskamer voor de stad’ te bouwen? Een huiskamer die je gerust de grootste en hoogste ter wereld mag noemen? Een modern gebouw bovendien dat op het eerste gezicht totaal niet past bij de oude binnenstad? Met daarin ook een bioscoop en een bibliotheek. Dan zou iedere weldenkende gemeente zeggen: “Leuk bedacht, jongens! Maar dat gaan we niet doen…!”

Maar Groningen dacht er anders over. Dat wilde een markant gebouw realiseren, waar inwoners elkaar zouden kunnen ontmoeten. En, ten tweede, dat zóveel mensen zou trekken dat het nieuw leven zou brengen in een stukje verloederende binnenstad en daarmee impulsen voor de economie van de binnenstad.

Zaterdag vierde dit Forum dat het eigenzinnige Groningen wél heeft laten bouwen, het vijfjarig bestaan. Dit feestje werd een groot succes. Duizenden mensen vierden er het eerste jubileum van ‘hún’ Forum. Onder meer met het massaal doen van…spelletjes! Hoe huiskamerachtig wil je het hebben?

De drukte tijdens dit feestweekend is in feite een compliment aan die eigenzinnige types die het concept van het Forum bedachten. Het Forum Groningen functioneert, en is een hedendaagse trekpleister voor een stad, net als in de middeleeuwen kathedralen, kerken of torens werden gebouwd, ook om te laten zien dat een stad bijzonder is.

In zekere zin heeft de huidige generatie Groningers hetzelfde gedaan als voorgaande generaties, die de Martinitoren bouwen. En de Martinikerk. En de Hoge en Lage der A. En de St. Jozeftoren. En het Groninger Museum.

Het is dus goed om af en toe met enige lef en bluf iets bijzonders te realiseren, waar de stad beter en mooier van wordt. Toegegeven: het had ook kunnen mislukken. Dat het in de praktijk minder mooi uitpakte dan op de tekening leek. En, de mensen die om die reden tegen de bouw waren, deden dat óok uit liefde voor hun stad, en wilden niet het risico lopen dat de binnenstad verpest zou worden. Hun argumenten waren ook best begrijpelijk.

Maar gelukkig is het allemaal goed uitgepakt. En Groningen kan intussen nadenken over volgende projecten. Dat hoeft niet van dezelfde orde te zijn als het Forum, beslist niet. Maar wat wel goed is, is dat het ambitieniveau om van Groningen een aantrekkelijke stad met kwaliteit te maken, waar het uitstekend wonen én werken is, hoog blijft. Een stad die niet gewoon is. Een stad met lef.

Opinie door Hans de Preter