Nieuws

Groningse Let’s Get Digital maakt lekken repetitiebeelden Songfestival vrijwel onmogelijk

Dankzij een techniek van het Groningse techbedrijf Let’s Get Digital wordt het tijdens komende editie van het Eurovisie Songfestival vrijwel onmogelijk om beelden te lekken van de repetities. Afgelopen jaren gebeurde het regelmatig dat beelden van optredens tijdens de repetities, die in de dagen voorafgaand aan het festival plaatsvinden, al op internet belandden.


Leestijd: 1 minuut

Let’s Get Digital zorgt er al een paar jaar samem net een ander Groningsbedrijf Jet-stream voor dat zo’n 1.200 internationale journalisten de repetities en persconferenties voorafgaand aan het Eurovisie Songfestival online kunnen volgen. De journalisten krijgen een accreditatie waarmee ze in kunnen loggen en de repetities op afstand kunnen meekijken, zo meldt economie.groningen.nl.

Gefilmd met telefoon

Hoewel het niet de bedoeling is dat beelden van die optredens al op straat komen te liggen, ging het afgelopen jaren toch vaak mis, vertelt CTO Bas Krijgsman van Let’s Get Digital. “Beelden van de repetities werden door de journalisten met de telefoon gefilmd, en vervolgens online gedeeld”, vertelt hij.

Lekken van beelden

Dit jaar wordt dat een stuk lastiger omdat op de beelden die ze te zien krijgen, ook een persoonlijke code te zien is, gekoppeld aan hun accreditatie. “Een soort watermerk”, omschrijft Krijgsman. Omdat elke journalist een andere code heeft, is bij eventueel lekken ook te achterhalen wie de beelden gelekt heeft.

Vanwege de spanningen in de wereld zijn de online veiligheidsmaatregelen dit jaar nog verder opgeschroefd, zo vertelt Krijgsman. “Het wordt eventuele hackers dit jaar moeilijker gemaakt dan ooit tevoren.”

Bij Let’s Get Digital werken op dit moment zo’n 20 mensen. Het bedrijf kreeg flinke klappen na het einde van de coronapandemie. Het bedrijf moest het business model (opnieuw) uitvinden. Een reorganisatie volgde en inmiddels gaat het Let’s Get Digital weer voor de wind. Het techbedrijf is actief in zo’n 35 landen, tekende onlangs met de organisatie van het Eurosongfestival een driejarig contract en er staan meerdere vacatures open.