“Groningen is een prachtige provincie waar iedereen prettig en veilig wil wonen, werken en ondernemen”, zegt Sloots. “Maar georganiseerde criminaliteit kan dit onder druk zetten. Denk aan illegale activiteiten die onze buurten binnendringen, bedrijven die misbruikt worden voor witwassen of mensen – vooral jongeren – die onder druk worden gezet door criminelen.” Om die ondermijning aan te pakken is het belangrijk dat overheidsinstanties gezamenlijk optreden.
Het doel van de Groningse norm is het zo moeilijk mogelijk maken voor criminelen om te opereren. Ambtenaren worden getraind in het herkennen van signalen van ondermijning. Ook wordt de samenwerking met de politie en andere instanties versterkt. Door de communicatie tussen partijen te versterken en een eenduidige werkwijze toe te passen, zouden criminelen geen houvast moeten krijgen in de provincie. “Want een crimineel stopt niet bij een gemeentegrens”, zegt Sloots.
Inwoners en ondernemers spelen ook een belangrijke rol in de Groningse norm. Sloots: “Iedereen kan helpen door alert te zijn en misstanden of vermoedens daarvan te melden.”