Nieuws

Groningse webshop verkoopt mondkapjes tegen opmerkelijke prijzen (Update)

In steeds meer landen wordt het dragen van een mondkapje in openbare ruimtes verplicht. In Nederland is dat nog niet zo, deels omdat niet bewezen is dat een mondkapje zorgt voor de juiste bescherming. Maar ook speelt mee dat er een tekort is aan mondkapjes. De Groningse webshop Smoelbeschermer.nl speelt daar slim op in. Zij verkopen mondkapjes tegen opmerkelijke prijzen.  Zo kost een ‘Klasse B-kapje’ minstens 1,19 euro per stuk, terwijl je die voor de coronacrisis voor een paar dubbeltjes kon kopen.


Leestijd: 2 minuten

Groningse webshop verkoopt mondkapjes tegen opmerkelijke prijzen (Update)
Groningse webshop verkoopt mondkapjes tegen opmerkelijke prijzen (Update)

Smoelbeschermer.nl richt zich helemaal op de verkoop van mondkapjes. Bestel je er 20, dan kosten de kapjes 1,50 per stuk. Bij 50 stuks betaal je ongeveer 1,30 euro. Bij afname van 100 mondkapjes ben je per kapje dus bijna 1,20 euro kwijt. Overigens kun je voor 24,95 ook nog eens een doosje met 100 latexvrije handschoenen kopen. 

Overigens bieden ook veel andere webshops mondkapjes aan voor dergelijke hogere prijzen. Voor het uitbreken van de coronacrisis lagen de prijzen veel lager. De kostprijs voor niet virologische maskers ligt normaal op maximaal een paar dubbeltjes. De prijzen van Smoelbeschermer.nl zijn overigens wel in lijn met wat andere webshops nu aanbieden. 

Niet gebruiken in omgang met coronapatiënten
Volgens de webshop zijn de mondkapjes niet in Nederland getest. Dat is ook de reden waarom veel ziekenhuizen niet zijn ingegaan op het aanbod van de webshop om de mondkapjes over te nemen. Volgens het RIVM beschermt een dergelijk Klasse B-mondkapje je ook niet in de directe omgang met coronapatiënten.  De Klasse B-kapjes zijn puur om anderen om je heen te beschermen bij bijvoorbeeld niezen of hoesten, maar dan nog kunnen er virusdeeltjes ontsnappen. 

Onderdeel van woonwinkel Lil.nl
Op de website van Smoelbeschermer.nl valt te lezen dat het een onderdeel is van woonwinkel Lil.nl. Dat bedrijf is ooit opgericht door tv-maker Rob Muntz. Het was ooit een van de snelst groeiende webshops van het land, maar in het voorjaar van 2018 ging het bedrijf failliet na een uitzending van Radar waarin veel klachten over het bedrijf naar voren kwamen. Het bedrijf maakte later in 2018 een doorstart via de Groningse investeerder Diek Invest. Daarna is het bedrijf nog weer eens overgenomen door Hotels.nl-oprichter Kees Eldering, die vanuit Groningen opereert.  

Geen bestellingen mogelijk op Lil.nl
Lil Nederland B.V. is nu gevestigd aan de Osloweg. Op de website van de online woonwinkel is te zien dat het nu niet mogelijk is om bestellingen te plaatsen in verband met een verhuizing van het magazijn. 

UPDATE: Eerder meldden we dat Smoelbeschermer.nl op de website niet had vermeld dat de B-klasse mondkapjes niet geschikt zijn als je omgaat met coronapatiënten. Dat klopt niet. Bij elk mondkapje staat het volgende aangegeven: "Deze mondkapjes zijn niet geschikt voor mensen die Corona patiënten behandelen. Kijk voor de richtlijnen met betrekking tot bescherming als u met Corona patiënten werkt op: Zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis."