Nieuws

Groot kunstwerk in Lauwersoog laat straks de werking van eb en vloed zien

In de haven van Lauwersoog komt een zogenaamde getijdeninstallatie: een grote stalen ring die volstroomt bij vloed, leegloopt bij eb en onzichtbaar is bij springtij. Vanaf een bijbehorende loopbrug van 120 meter lang kunnen bezoekers het verloop van de getijden volgen en aan de andere kant de afmerende en uitvarende schepen bekijken.


Leestijd: 1 minuut

Beeld | Marc van Vliet
Beeld | Marc van Vliet

Er ging een lange periode van voorbereiding aan vooraf, maar nu de financiering rond is, komt het kunstwerk er toch echt.

Het kunstwerk heet ‘Oogetijde’ en is een ‘ode aan de getijden.’ Het kunstwerk komt in de zwaaikom in de haven van Lauwersoog. Het is ontworpen door kunstenaar Marc van Vliet, die al verschillende installaties op de Waddeneilanden heeft gerealiseerd. Een van zijn eerdere werken is de windroos ‘Drie Streken’ op Terschelling uit 2022, een eerbetoon aan Joop Mulder, oprichter van Oerol. Van Vliet probeert zijn ontwerpen zo veel mogelijk in te passen in het landschap.

En nu komt daar dus een nieuws kunstwerk bij in Lauwersoog, de haven waar ook de veerboot naar Schiermonnikoog vertrekt.  Om de loopbrug in Lauwersoog straks te betreden loop je – aan beide kanten – door een stalen huisje. Op de wanden van het huisje is een uitsnede te zien van de monding, ook wel estuarium, van de Lauwerszee. Op de andere wand is een plattegrond van de Waddenzee te zien.

Het kunstwerk laat onder andere zien hoe snel water kan opkomen bij vloed, met behulp van de grote stalen ring, die dus volstroomt bij hoog water. Onder de brug komen ook strekdammen met openingen ertussen. Het water kan door de openingen stromen, zowel bij opkomend als afnemend water. In de loop van de tijd wordt sediment afgezet en ontstaan er geulen in het slib. Vanaf de loopbrug is dat allemaal te zien. Het idee van Van Vliet hierachter: dit kunstwerk laat in het klein zien wat de Waddenzee is en wat voor leven er zich bevindt.

Naar verwachting is het kunstwerk in 2025 klaar.

Beelden: website Marc van Vliet