Nieuws

Harddraverij: “Wethouder weigert gesprek over redding harddraverij Stadspark Groningen”

“Het is heel goed mogelijk om draverijen te blijven organiseren in het Stadspark in Groningen, ook wanneer de gemeente van de drafbaan een evenemententerrein wil maken". Dat vindt de Koninklijke Harddraverij en Renvereniging Groningen (KHRV). De vereniging is teleurgesteld dat het college van B en W volgens haar niet met haar in gesprek wil over deze mogelijkheid om de draverijen alsnog te behouden, een evenement waarmee Groningen zich onderscheidt van andere steden en dat past in een lange Groningse traditie.


Leestijd: 1 minuut

Harddraverij: “Wethouder weigert gesprek over redding harddraverij Stadspark Groningen”
Harddraverij: “Wethouder weigert gesprek over redding harddraverij Stadspark Groningen”

Deze vereniging was één van de insprekers woensdagavond tijdens een bijeenkomst van de Groningse gemeenteraad.

Daar werd gesproken over de plannen van het college van B en W. In vervolg op een eerder besluit van de gemeenteraad willen B en W de drafbaan doorontwikkelen tot evenemententerrein Stadspark. Kosten: 1,6 miljoen euro.

Door meer diversiteit aan optredens (minder dance, meer pop) moet de belasting op de omgeving ook afnemen, menen B &W. Het doel van B&W is niet om méer evenementen te organiseren, maar vooral betere evenementen en groener, voor publiek én omgeving.

Omwonenden lieten woensdagavond echter weten geen vertrouwen te hebben in de plannen, omdat ze vrezen dat dat ten koste gaat van de rust. Met name bewoners van de Grunobuurt en Laanhuizen lieten weten bevreesd te zijn dat de evenementen veel meer geluidsoverlast zullen opleveren dan B&W denken.

Draverijen

Diverse fracties in de gemeenteraad hadden schriftelijke vragen aan het college van B&W gesteld over de kosten voor het houden van draverijen als één van die te organiseren evenementen op de drafbaan. Maar het college van B en W ziet hiervoor geen ruimte.

Deze fracties willen daarover nog in debat. Dat gebeurt volgende week woensdag 19 mei als de raadsfracties ook de twee raadsvoorstellen over het Stadspark en de drafbaan bespreken.

Voor de Koninklijke Harddraverij en Renvereniging Groningen (KHRV) is dat dan een laatste reddingsboei zo lijkt het, want de vereniging is er van overtuigd dat het mogelijk is om zowel evenementen te houden – zoals B&W willen – als om draverijen te organiseren en deze traditie voor Groningen te behouden. “Maar het college weigert met ons in gesprek te gaan”, aldus voorzitter Maarten de Nooij vrijdag tegen het Dagblad van het Noorden.