Nieuws

Analyse: Hoe de BBB in Groningen zichzelf én eigen achterban buitenspel zet

Het is nog maar een jaar geleden dat de BBB in de provincie Groningen op daverende wijze de verkiezingen won. Maar liefst twaalf zetels kreeg deze partij in de Staten van Groningen. Alle mogelijkheid dus voor de partij voor boeren en burgers om het voortaan ánders te doen, en zaken ten behoeve van haar achterban in haar ogen beter te regelen. Maar nu, ruim een jaar later, is het spel al weer uit.


Leestijd: 2 minuten

Foto | Gouke Moes – BBB Groningen
Foto | Gouke Moes – BBB Groningen

Want de BBB kon niet akkoord gaan met de komst van extra windmolens in de Eemshaven. Het betrof een plan waar tien jaar aan was gewerkt, en waar door voorgaande colleges toezeggingen over waren gedaan. Maar BBB-fractievoorzitter Gouke Moes kijkt anders aan tegen die toezeggingen aan ondernemers.

Hij hoorde kritiek op windmolens van burgers, en gaat daar in mee. ‘Ik hoor ontzettend veel mensen die zeggen: die trein dendert maar door. Ik denk dat de politiek moeilijke keuzes moet maken om het vertrouwen in de politiek te herstellen. Je dient het algemeen belang van alle inwoners van Groningen en je moet niet alleen betrouwbaar zijn naar partijen als Vattenfall.’

Dit leidde tot de val van het college van Gedeputeerde Staten. Met name de ChristenUnie zei het niet verantwoord te vinden om eerder gedane toezeggingen aan ondernemers ongedaan te maken. “’Een betrouwbare overheid is voor ons wel een kernwaarde”, aldus fractievoorzitter Fredric Geijtenbeek.

Het voorstel voor de windmolens werd trouwens wél aangenomen, maar dan zonder de steun van de BBB. De andere partijen besloten dit zónder de BBB. En dat kan dus ook gewoon in Groningen.

Uitgeteld

De kans is reëel dat er nu een nieuw college van GS komt zonder BBB. Dat betekent dat deze boerenpartij, die op rozen zat in het provinciebestuur, en kon laten zien dat ze óok kunnen besturen in plaats van protesteren met tractoren, is uitgespeeld.

En da’s nou jammer.

Door deze manoeuvre laat de BBB namelijk haar eigen boeren-achterban in de steek.
Waar het fout gaat is dat Gouke Moes zegt: ‘Ik hoor ontzettend veel mensen die zeggen: die trein dendert maar door.” Maar: als politicus moet je niet alleen reageren op wat “ontzettend veel mensen” zeggen. Je bent er toevallig voor ingehuurd om leiding te geven en koers te bepalen.

En wat heeft de BBB toch eigenlijk tegen windmolens? Je ziet steeds meer boeren in Groningen die zelf een windmolen hebben.

Als de BBB geen windenergie wil, waar moeten we de energie dan wel vandaan halen? De NOS meldt vandaag: “Voor het eerst is meer dan de helft van de Nederlandse elektriciteit opgewekt uit hernieuwbare bronnen”. En verder: “De opwekking van stroom uit fossiele bronnen neemt af, omdat het vaak duurder is dan het opwekken van stroom uit hernieuwbare bronnen.”

Wil de BBB dan dat boeren met eigen bedrijven straks dúurdere (fossiele) energie nemen, en hen zo verder op kosten jagen? Energie die bovendien vervuilend is, waar de achterban van de BBB toch ook niet blij mee zal zijn.

Maar goed: politiek is keuzes maken, en de BBB in Groningen heeft gekozen.
Benieuwd of “ontzettend veel mensen” dat zullen waarderen.