Nieuws

Hogescholen en universiteiten moeten langer dichtblijven. RUG: “Dit is een grote tegenslag”

Een grote tegenslag. Zo noemt de Rijksuniversiteit Groningen het besluit van het kabinet om hogescholen en universiteiten langer dicht te houden na 10 januari. “Natuurlijk hadden we hier rekening mee gehouden met het oog op de besmettingen”, laat een woordvoerder van de universiteit weten. “Maar de hoop op fysiek onderwijs was er zeker.”


Leestijd: 1 minuut

De basisscholen en middelbare scholen gaan vanaf volgende week maandag wel weer open, maar het mbo, het hoger onderwijs en de universiteiten in ons land nog niet. Dat heeft het kabinet vanmiddag bekendgemaakt. Voor hen blijven de huidige maatregelen van kracht. Dat houdt in dat het fysieke onderwijs niet plaats kan vinden, met uitzondering van tentamens. 

“Deze situatie hebben we natuurlijk eerder meegemaakt, en we hebben gezien dat het onze medewerkers en studenten niet ten goede komt. We zien vooral een gemis aan onderling contact. Samen studeren of discussiëren zit er nu even niet in.”

De RUG ziet uit naar 14 januari. Dan gaat het kabinet opnieuw beslissen of het hoger onderwijs weer fysiek open kan. “We hebben echt nog geen idee wat we daarvan kunnen verwachten. Het is aan het kabinet om daarover te beslissen”, laat de RUG weten. “Voor nu volgen we de regels van het kabinet en hopen we op een ander besluit op 14 januari.”

UPDATE: 

Ook de Hanzehogeschool laat weten dat het besluit hen zwaar valt. “We hebben begrip voor dit besluit van het kabinet," laat de hogeschool weten, "maar we maken ons zorgen over onze studenten en onze medewerkers. Er wordt bij iedereen en vooral bij jonge mensen een enorm beroep op hun veerkracht gedaan. Het wordt steeds lastiger om perspectief te blijven zien. We hebben de ervaring van de vorige lockdown waardoor we ons onderwijs ook nu weer online kunnen vormgeven. Tegelijkertijd leert die ervaring ons ook, en dit blijkt ook uit landelijk onderzoek van het ISO, dat onderwijs dat vooral online plaatsvindt vaak minder effectief en weinig inspirerend is voor zowel onze studenten als docenten. We hebben dan ook enorme waardering voor de flexibiliteit van onze studenten en medewerkers.”