Nieuws

Hoofdofficier Openbaar Ministerie: “Meer rechercheurs nodig"

In de strijd tegen vermenging van de onderwereld met de bovenwereld, de zogenoemde ondermijning, ‘moet meer geld naar de basis van criminaliteitsbestrijding’. Hoofdofficier van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland Diederik Greive ziet dat veel geld gaat naar nieuwe programma’s, nieuwe faciliteiten, maar dat gaat ten koste van de opsporing. ‘Met meer rechercheurs kunnen we effectiever zijn.’


Leestijd: 2 minuten

Greive deed zijn uitspraken maandagavond tijdens de eerste aflevering van de nieuwe talkshow Newsnight at the Grand in het Grand Theater in Groningen. Hij ging daar in debat met korpschef Martin Sitalsing van de politie Noord-Nederland, burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen en onderzoeker Edward van der Torre.

De snelheid waarmee ondermijning zich in Noord-Nederland voltrekt ligt veel hoger dan gedacht. Van Oosterhout: “Ik schrik werkelijk van de inventiviteit waarmee criminelen te werk gaan.” Als voorbeeld noemt hij de zorg. “Inmiddels hebben we redelijk zicht op bekende terreinen als drugshandel en de manier waarop kapperszaken, nagelstudio’s en andere bedrijfjes worden gebruikt als dekmantel voor criminele activiteiten, maar nu worden we ook geconfronteerd met foute praktijken in de zorg. Criminelen maken op grote schaal misbruik van PGB’s (persoonsgebonden budgetten) en zich schuldig aan mensenhandel. 

Onderzoeker Van der Torre beaamt dat beeld. Hij onderzocht in opdracht van de gemeenten in de provincie Groningen ondermijning. Twee jaar geleden verscheen de studie Groningse Praktijken en een jaar later een vergelijkbaar rapport over de situatie in het Ommeland. “De laatste twee jaar is het in de stad Groningen alleen maar erger geworden. Meer daklozen, verslaafden, intimidatie en dreiging in het centrum. Dat is werkelijke zorgelijk.” Van der Torre erkent dat hij geen exacte cijfers  heeft, maar korpschef Sitalsing herkent zich in het beeld.

Grote zorgen hebben de burgemeester, de officier, de korpschef en de onderzoeker over intimidatie. Van bijvoorbeeld burgers, ambtenaren, bestuurders en ook journalisten. Het neemt hand over hand toe. Sitalsing: “Het is werkelijk absurd dat mensen zo gemakkelijk aan illegaal vuurwerk kunnen komen en daar explosieven maken, die ook daadwerkelijk worden ingezet.” 

In de aanpak van de ondermijning en criminaliteit wordt nu vaak gekozen voor nieuwe programma’s en initiatieven. Hoofdofficier Greive noemt als voorbeeld het Regionale Informatie en Expertisecentrum (RIEC). Het centrum verzamelt informatie en kennis over ondermijning en criminaliteit en ondersteunt daarmee politie en justitie bij de opsporing.

“Het RIEC doet goed werk en is nodig. Het heeft wel als effect, dat het mensen uit onze organisaties wegtrekt, omdat het hen nieuwe loopbaankansen biedt. Hierdoor staan de basiswerkzaamheden in de opsporing onder druk en hebben we daar minder handen.” Het is de reden waarom onderzoeker Van der Torre gevraagd en ongevraagd bij het Kabinet aandringt op meer rechercheurs.

De volgende Newsnight at the Grand is op maandag 21 oktober. De talkshow is een initiatief van Diepduik Media in samenwerking met het Grand Theatre in Groningen.

(Foto: Marjorie Noë)