Nieuws

Hou het luchtruim boven Eelde in de gaten: vliegtuigen maken duikvluchten en hangen ondersteboven

Zie je een dezer dagen in de buurt van Airport Eelde een vliegtuig gekke en ongewone bewegingen maken? Geen paniek, het gaat om een oefening. Maar wel om een opvallende, waarbij vliegtuigen soms recht omhoog of juist recht naar beneden gaan of ondersteboven in de lucht hangen.


Leestijd: 1 minuut

Het gaat om een training van de KLM Flight Academy die nog tot en met zondag duurt. De training is bedoeld om studenten te leren het vliegtuig vanuit ongewone vliegstanden te herstellen.

Dat is nodig, want ondanks dat de luchtvaart in hoge mate is geautomatiseerd, kan het gebeuren dat een vliegtuig in een ongewone stand terechtkomt. Juist omdat dit maar zelden gebeurt, is het belangrijk dat vliegers hier wel goed op voorbereid zijn, meldt Airport Eelde.

Omwonenden kunnen de trainingstoestellen vaak zien of horen. Vanaf de grond ziet het er opvallend uit omdat het vliegtuig soms bijna recht omhoog of naar beneden gaat, of ondersteboven hangt. Toch is de situatie volledig onder controle. De training gebeurt door zeer ervaren instructeurs met een uitgebreide achtergrond in zowel grote- als kleine luchtvaart.