Dagblad van het Noorden meldt op donderdag over de kwestie. Eind 2019 leidde die al tot een ruzie tussen de gemeente en EST, maar destijds mocht het bedrijf gewoon huurder blijven en werden geen maatregelen getroffen. Daardoor ligt het grootste zonnedak van Groningen – goed voor het verbruik van ruim 120 huishoudens – nu op het dak, zonder dat het van EST is.
In de aanvraag beweerde EST destijds nadrukkelijk dat ze juridisch eigenaar was van het Zeefgebouw. Zo werd in februari 2019 een maximale subsidie van ruim 350.000 euro opgestreken en kon EST jarenlang de exploitatiekosten drukken en geld verdienen aan de zonnepanelen, terwijl het dak eigenlijk van de gemeente was.
De gemeente kwam achter het bedrog en trok aan de bel bij de Rijksdienst. EST daarentegen beweert dat het toestemming had van de gemeente voor de aanvraag om met gebiedsontwikkeling aan de slag te kunnen gaan.
"Natuurlijk weet ik wel dat ik niet juridisch eigenaar ben van het Zeefgebouw. We zijn huurder. Maar ik dacht, we hebben de aanvraag overlegd met de gemeente en dus is het oké", zegt Dick Janssen van EST BV tegen Dagblad. "Er was niks aan de hand, we hebben die subsidie toch ook gewoon gekregen?"
Volgens Janssen kreeg de gemeente later plots de voorkeur voor een andere partij om een zonnedak aan te leggen. "Op ons verzoek is toen de subsidiebeschikking weer ingetrokken. Er was geen gedoe over handtekeningen zetten als eigenaar van het Zeefgebouw, we hebben naar eer en geweten gehandeld."
De lucratieve droom met het zonnedak van EST spatte uiteen. Maar de gemeente vindt dat de huurder had moeten weten dat die helemaal niet kon beslissen over de aanleg van zonnepanelen op een gemeentelijk gebouw.
De gemeente vroeg een nieuwe beschikking aan en vond een andere bouwer. Inmiddels ligt het gemeentelijke zonnedak er. De huurder is van producent weer veranderd naar klant en betaalt de gemeente voor de zonnestroom. Er is geen aangifte gedaan van valsheid in geschrifte door EST (en betrokken projectontwikkelaar Soleila).
"Wij zien dit niet als een schandaal. Opzeggen van het huurcontract zou een te sterke sanctie zijn, als gemeente hebben we daarnaast tijdig ingegrepen", laat de gemeente weten.
De CDA-fractie in Groningen heeft desondanks schriftelijke vragen gesteld over de subsidie voor zonnepanelen op het Zeefgebouw. Het CDA is blij dat de gemeente de situatie heeft ontdekt, maar is verbaasd over de reactie vanuit de gemeente. De fractie wil weten of de bewering van Janssen dat hij toestemming van de gemeente had klopt en welke maatregelen het college richting EST BV heeft genomen.
Ook wil het CDA horen waarom het college van mening is dat EST BV nog steeds terecht huurder kan zijn en waarom er geen aangifte van valsheid in geschrifte is gedaan. Tot slot wil de partij weten wat dit betekent voor de toekomstige samenwerking met EST BV.
Nieuws
Huurder Suikerterrein Groningen kreeg onterecht tonnen subsidie, CDA wil antwoorden
De huurder van het Suikerterrein, EST BV, wist tonnen subsidie voor zonnepanelen binnen te slepen door zich als eigenaar van het Zeefgebouw voor te doen. De gemeente kwam erachter dat de huurder zich onterecht als eigenaar voordeed. Het CDA in Groningen heeft naar aanleiding van de kwestie schriftelijke vragen gesteld.
Leestijd: 2 minuten