Het Waddenfonds, dat dit meldt, draagt ruim € 975.765,- bij aan dit innovatieve project dat zich richt op het aardgasvrij verwarmen van bestaande en nieuwe woningen via duurzame warmtebronnen. Dit gebeurt door het ontwikkelen en uittesten van een compacte installatie in woningen, die kan schakelen tussen verschillende bronsystemen, waaronder zonnepanelen, aardwarmte en aquathermie. De totale kosten van het project bedragen € 1.684.927,-.
Het CAIWO-project (Compacte Aardgasvrije Integrale Warmteoplossing) is een proef waarbij twaalf woningen in de Groningse plaatsen Loppersum, ’t Zandt, Zijldijk en mogelijk de stad Groningen aardgasvrij gaat verwarmen.
Hiervoor wordt een betaalbaar, integraal en eenvoudig systeem ontwikkeld dat wordt geïnstalleerd in de woningen. Dit systeem schakelt tussen diverse warmtebronnen. De warmte wordt opgewekt met zonthermie (zonnepanelen), aardwarmte en een waterringleiding. De installatie kan zowel individueel als in een collectieve vorm geplaatst worden, waarbij die laatste vorm in het project wordt uitgewerkt en getest.
Deze compacte ‘kast’ kan worden geïnstalleerd in de meterkast van huizen. Het plan is om de productie van de units, na het project, verder op te schalen, zodat er in 2030 170.000 woningen in het noordelijk Waddengebied op deze manier verwarmd worden. Dat deze techniek werkt is al op kleine schaal aangetoond. In dit project wordt het systeem verder op praktijkschaal getest en geperfectioneerd. Zo wordt er onder meer een testlijn gebouwd voor de assemblage van de systemen.
Met dit project wordt ook in het Waddengebied vormgegeven aan de energietransitie in dorpen en wijken. In het project werken diverse noordelijke woningcorporaties en energiecoöperaties samen. Voor de massaproductie van de CAIWO-installatie zullen medewerkers in de regio geworven worden.