Nieuws

Internationale studenten: ‘couch-surfen’ om Groningers te leren kennen

Internationale eerstejaars studenten die nog steeds geen kamer hebben in Groningen maken weinig gebruik van een noodopvang aan de Metaallaan en van een slaapschip in Groningen. Het slaapschip en de noodopvang zijn nog lang niet vol: er zijn in beide voorzieningen samen nog 130 plekken vrij. Een deel van de eerstejaars-internationals heeft dankzij ‘couch-surfing’ wel een tijdelijke slaapplek gevonden bij medestudenten of inwoners van Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Internationale studenten:  ‘couch-surfen’ om Groningers te leren kennen
Internationale studenten: ‘couch-surfen’ om Groningers te leren kennen

Dat meldt woensdag de papieren editie van het Dagblad van het Noorden. Volgens het artikel is het opmerkelijk dat er in de noodopvang en op het slaapschip nog plaatsen vrij zijn omdat naar schatting 250 internationals dringend een kamer zoeken.

Er wordt wel goed gebruik gemaakt van een bijzondere mogelijkheid om tijdelijk te slapen bij mensen in Groningen die een slaapplek over hebben. Dat is het ‘couch-surfing’ project, een initiatief van studentenbeweging Democratische Academie Groningen  (DAG), waarbij mensen tijdelijk een bed beschikbaar stellen. Daarvan hebben 170 studenten gebruik gemaakt.

In het artikel in het Dagblad van het Noorden zegt de Hongaar Géza Kovács-Dobák dat het couch-surfen eigenlijk ook een ideale manier is om nieuwe mensen in zijn nieuwe studiestad te leren kennen. Hij had eerst een week in de noodopvang geslapen, maar dat voelde voor hem alsof hij een vluchteling was.

‘Je wilt graag contacten leggen en vrienden maken in een nieuwe stad’, zegt hij. Daarom werd hij eerst lid van een studenten-vereniging voor de sport lacrosse, en daar vond hij medestudenten die hem een bed aanboden. Uiteindelijk vond hij via een clubgenoot zelfs een kamer. Volgens Dobák heeft het couch-surfen duidelijk als voordeel dat je ook in contact komt met Nederlanders.

Overigens is niet íedereen enthousiast over het couch-surfen, en zijn inmiddels ook buitenlandse studenten teleurgesteld over de kamernood vertrokken uit Groningen.

De kwestie van de kamernood onder buitenlandse én Nederlandse studenten komt woensdag overigens aan de orde tijdens een hoorzitting van de Groningse gemeenteraad.