Nieuws

Is Friesland voortaan Groningen?

Bij De Volkskrant maakten ze zaterdag een pijnlijke fout. De provincie Friesland werd verwisseld met Groningen, op een kaartje over stikstof in Nederland. Overigens maakt men in de Randstad wel vaker vergissingen met Groningen, al eeuwenlang. Dat is te zien op een tentoonstelling over het jaar 1672 en Groningens Ontzet, momenteel in het Groninger Museum.


Leestijd: 1 minuut

Is Friesland voortaan Groningen?
Is Friesland voortaan Groningen?

Het kaartje in De Volkskrant haalde zaterdag tal van sociale media. De Volkskrant heeft zelf inmiddels ook meegekregen waar de provincie Groningen ligt, en aangekondigd binnenkort met een rectificatie te komen. Nu, ja: fouten zijn menselijk, en ook een Volkskrant-redacteur kan een keertje een fout maken. Al is het wel érg onhandig. Maar: ook in vorige eeuwen werd de positie van Groningen in Friesland wel eens wat te groot voorgesteld.

In het Groninger Museum hangt een meer dan levensgrote afdruk van een gedicht van Joost van den Vondel, een van de beroemdste Nederlandse dichters. Daarin brengt hij lof aan Groningen dat in 1672 stand hield tijdens de belegering door de bisschop van Münster, Bommen Berend. De Groningse troepen onder leiding van Carl von Rabenhaupt wisten de belegering te doorstaan.

Het opmerkelijke aan het gedicht van Vondel is de eerste zin. Die luidt: “Groninge, pilaer en hoofdstad van de Vriezen”…

Dat was, ook in het jaar 1672, toen Vondel het schreef, formeel zeker niet het geval. De provincie Groningen ontstond bij de Reductie in het jaar 1594: in dat jaar werden Stad en Ommelanden verenigd en vormden ze samen één provincie. Dus toen Vondel het schreef was Groningen zeker niet de hoofdstad van de Friezen, althans: officieel niet…

Zo bezien past de verwarring over de positie van Groningen in Friesland dus in een eeuwenoude traditie…

Er is veel te zien in het Groninger Museum bij de tentoonstelling over 1672
Er is veel te zien in het Groninger Museum bij de tentoonstelling over 1672